Preminuo akademik Mirko Tomasović

Danas je na Mirogoju u krugu obitelji sahranjen Mirko Tomasović, naš najznačajniji marulolog, redovni član HAZU-a, prevoditelj s romanskih jezika, teoretičar i povjesničar književnosti te pedagog koji je generacije studenata odgajao na Komparativnoj književnosti te svojim brojnim znanstvenim tekstovima i knjigama. Naročito o starijoj književnosti i Marku Maruliću.

Mirko Tomasović
rodio se 6. studenoga 1938. se u Splitu. Rano je djetinjstvo proveo u Kučićima pokraj Omiša. U zavičajnom selu polazio je četvorazrednu pučku školu;u rodnom gradu klasičnu gimnazije. Studirao je komparativnu književnost i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1959. - 1963.). Nakon diplomiranja radi na gimnaziji 'Dinko Šimunović' u Sinju, te kao urednik časopisa Vidik i novinar u brodogradilištu Split. Od 1971. do 1999. nastavnik je na Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Umirovio se 1999. godine u zvanju redovitoga sveučilišnog profesora. 2000. godine izabran za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za književnost.

Prve je radove počeo objavljivati 1957. godine (prijevode, članke, studije, rasprave iz književnosti). Surađuje u hrvatskim književnim časopisima, zbornicima, stručnim glasilima prilozima iz svoje struke te u nekim inozemnim. Tiskano mu je dvadesetak knjiga znanstveno-stručnog usmjerenja te petnaestak knjiga prepjeva poezije s talijanskog, francuskog, španjolskog i portugalskog jezika. Posebno se bavi proučavanjem «oca hrvatske književnosti» Marka Marulića, o kojem je objavio pet knjiga. Predavanja o Maruliću držao je na mnogim europskim sveučilištima, te u Americi (Washington) i Kanadi (Toronto). Surađuje i u župskom listu sela Kučiće, Zov rodnih ognjišta. Dobitnik je brojnih nagrada. Među njima i ona za životno djelo 'Iso Velikanović', nagrada Kiklop, nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.