Medicinske sestre obilježavaju svoj dan - događanja posvećena starijima

Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, ove je godine posvećen dostojanstvenom i zdravom starenju. Medicinske sestre PGŽ obilježit će ga u petak na Trgu 128. brigade HV-a u Rijeci mjerenjem tlaka i šećera u krvi od 9 do 13 sati te tribinom o zdravom starenju u gradskoj vijećnici u podne.

Medicinske sestre nisu zadovoljne vrednovanjem svoga rada i plaćama, pa mnoge odlaze na rad u inozemstvo. Hrvatska komora medicinskih sestara od 2013. do 2016. godine izdala je 518 dozvola za rad u inozemstvu, a u samo četiri mjeseca ove godine podnijeto je još 176 zahtjeva medicinskih sestara za odlazak na rad izvan Hrvatske, rekla je Rozmari Tusić iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije. Ustanove u kojima rade medicinske sestre, nažalost, ne mogu utjecati na plaće jer su one propisane Uredbom o plaćama, govori Tusić. Dodaje da, osim toga, zakonodavac još uvijek ne prepoznaje ni visoko obrazovane medicinske sestre, koje su plaćene kao da imaju srednjoškolsko obrazovanje.

Obilježavanje Dana sestrinstva nastavlja se u subotu 13. svibnja u 10 sati na Molo longu: prvenstveno za starije osobe priprema se zdrav doručk, vježbanje i šetnja lukobranom. Događanje organiziraju sestre iz Doma zdravlja i KBC-a Rijeka, a sudjeluju i učenici Medicinske škole te studenti i profesori Fakulteta zdravstvenih studija.