NASA objavila nove fotografije Saturnovih prstenova

NASA-ina svemirska sonda Cassini zabilježila je nove fotografije Saturnovih prstenova u okviru misije izviđanja ove druge najveće planete Sunčevog sistema.

Riječ je o Cassinijevom prolasku pored Saturna, jednom od ukupno 22, koliko će ih usnimiti prije Grand finala koje će završiti 15. rujna ove godine. Tada će inžinjeri Cassinijem probiti atmosferu Saturna i uništiti letjelicu, prilikom čega će ispustiti gorivo kako ne bi zagadili potencijalni ekosistem.


Nove fotografije prstenova koji okružuju Saturn prikazuju njihovu jedinstvenu putanju. Fotografije su zabilježene kada je Cassini zašao u misteriozni prostor između Saturna i njegovih prstenova početkom svibnja ove godine. Cassini je potkraj travnja prvi put prošao pored Saturnovih prstenova kada je otkriveno da se između njih i druge najveće planete ne nalazi gotovo ništa.

 NASA očekuje kako će fotografije biti sve bolje dok inžinjeri leta nauče kako najbolje koristiti kamere koje su montirane na Cassini.  NASA je objavila i video sastavljen od fotografija koje je Cassini zabilježio ranije.