Pedijatrijski hematoonkolog - zahtjevno zanimanje koje oplemenjuje

Idućih tjedan dana HRT provodi humanitarni projekt Uz nas niste sami - kojim podržava akciju Vjeruj u ljubav, udruge Phoenix. Cilj je prikupiti 720.000 kuna za opremanje laboratorija Zavoda za hematologiju i onkologiju Kliničke dječje bolnice Zagreb u Klaićevoj za pomoć u dijagnostici i doziranju terapije za mlade bolesnike. Laboratorij bi jako olakšao i ubrzao liječenje, jer su se uzorci na analizu dosad slali daleko na sjever. Pomognimo djeci s malignim bolestima da ostvare svoje snove, nazovite humanitarni broj telefona 060 9008 (6,25 kn/poziv) i omogućite još uspješnje liječenje malih heroja, pokažimo im da uz nas nisu sami.

Uplate se primaju i na račun udruge Phoenix. Račun je otvoren u Privrednoj banci Zagreb d.d.:

Žiro račun HR12 2340 0091 5105 4201 9
SWIFT CODE: PBZGHR2X

U Hrvatskoj nemamo ni 20 pedijatrijskih hematologa i onkologa jer se nakon završene specijalizacije iz pedijatrije rijetki odlučuju na tu subspecijalizaciju. Prije svega zbog emocionalnih dvojbi budući da je riječ o liječenju najtežih malih bolesnika. 

Doktorica Maja Pavlović dvije godine liječi malene hematoonkološke bolesnike. Vidjeti takvu hrabrost i jakost u djeci, to je nešto što te toliko ispunjava. Mislim da se to ni u jednoj drugoj grani pedijatrije ne može doživjeti, ističe.

Njezinim stopama želi i buduća pedijatrica Nuša Matijašić. Oduvijek je znala da želi liječiti djecu jer, kaže, rad s njima oplemenjuje. U početku je bilo dosta teško naviknuti se na sve to, gledati teško bolesnu djecu i njihove obitelji koje prolaze sve to zajedno. Međutim vidjeti da su oni uspjeli usvojiti svoje borbe nešto je što se ne može nikada zaboraviti i nadam se da ću jednom i ja moći biti dio toga njihovog procesa liječenja i izliječenja, objašnjava.

Bliskost je u tom procesu neizbježna. Pokazuje to i petogodišnja Nika oboljela od leukemije. Jesu doktorice dobre prema tebi? Da. Jesu to tvoje prijateljice? Da.

Pedijatrijskih hematoonkologa u Hrvatskoj nema ni 20, iako ta grana medicine pruža mnogo mogućnosti. Sama grana pedijatrijske hematologije i onkologije je toliko perspektivna, toliko napredujemo i u dijagnostici i u liječenju, kaže dr. Pavlović. Koliko god da je teška i zahtijeva emotivni angažman mislim da se sve deseterostruko vrati, dodaje dr. Matijašić. Kroz osmijeh i zdravlje mališana.