Uz nas niste sami: put ozdravljenja Jurja Čukca

Juraj Čukac na završetku prvog razreda osnovne škole doznao je da boluje od rijetkog tumora - osteosarkoma. Unatoč šokantnom saznanju, hrabri dječak, njegovi roditelji i sestra, odlučili su zajedničkim snagama pobijediti njegovu bolest.

Juraj je učenik osmog razreda osnovne škole u Zaprešiću koji je uspješno prebolio osteosarkom na lijevom koljenu, veoma tešku i rijetku bolest. 'U početku je zaista bilo jako teško. Kasnije ste pod adrenalinom i imate jedan cilj – izlječenje. Kad je bilo najteže, Juraj nam je svojom energijom davao snagu. Nema stajanja, nema razmišljanja, samo idete prema jedinom cilju – ozdravljenju', kaže Želimir Čukac. Juraj kaže kako u početku nije ni razumio što tumor zapravo znači, što će mu se događati i koliko će to trajati: 'Mama, tata i sestra su mi bili velika podrška. Tata je većinu vremena bio sa mnom u bolnici, dok je mama bila više emocionalna podrška kod kuće. Svaki bi mi dan dolazili u bolnicu i puno bi značilo kad bi samo bili kraj mene. Nisu morali ništa ni pričati. Samo njihova prisutnost mi je mnogo značila'.

Juraju su liječnici odstranili 30 centimetara kosti i ugradili protezu. Ukupno je prošao 19 kemoterapija i 9 operacija. 'Nekako je Bog dao da imamo sreće da uspijemo u tom liječenju. Kad smo vidjeli svjetlo na kraju tunela, kad se sve to raspetlja oko tih operacija i kemoterapija, onda smo na kraju bili jedan period presretni što smo izvukli živu glavu. U takvim situacijama bili smo sretni što smo skupa i što se volimo', ističe mama Maja i dodaje kako je u bilo i teških, stresnih trenutaka. No danas je sve to iza njih. Juraj završava osmi razred, pun je energije i priprema se za srednju školu. 'Mi smo sretni kada ga vidimo da se igra zajedno s drugom djecom, druži i ide u školu'. Juraj je pravi heroj koji nije dopustio da mu zloćudna bolest promijeni životne navike i hrabro je nastavio koračati prema sretnijoj budućnosti.

Idućih tjedan dana HRT provodi humanitarni projekt Uz nas niste sami - kojim podržava akciju Vjeruj u ljubav, udruge Phoenix. Cilj je prikupiti 720.000 kuna za opremanje laboratorija Zavoda za hematologiju i onkologiju Kliničke dječje bolnice Zagreb u Klaićevoj za pomoć u dijagnostici i doziranju terapije za mlade bolesnike. Laboratorij bi jako olakšao i ubrzao liječenje, jer su se uzorci na analizu dosad slali daleko na sjever.

Pomognimo djeci s malignim bolestima da ostvare svoje snove, nazovite humanitarni broj telefona 060 9008 (6,25 kn/poziv) i omogućite još uspješnje liječenje malih heroja, pokažimo im da uz nas nisu sami. Vrhunac akcije prikupljanja sredstava očekuje se u nedjelju 14. svibnja kad će se na Hrvatskoj radioteleviziji održati veliki humanitarni koncert na kojemu će nastupiti poznati glazbenici, a brojni političari i poznate osobe sudjelovat će u pozivnome centru i primati pozive građana.

Uplate se primaju i na račun udruge Phoenix. Račun je otvoren u Privrednoj banci Zagreb d.d.:

Žiro račun HR12 2340 0091 5105 4201 9
SWIFT CODE: PBZGHR2X