Festival zmajevih čamaca na Jarunskom jezeru

Drugi Festival zmajevih čamaca koji se održava u više od 50 zemalja i smatra se najbržim veslačkim sportom na svijetu, 3. lipnja bit će održan i na jarunskom Otoku Univerzijade.

Festival koji ima dvije tisuće godina dugu tradiciju veslačkih utrka organizira Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu. Posjetitelji će moći sudjelovati u utrkama zmajevih čamaca i popratnom kulturnom programu. Sudionici utrke će veslati na stazama dužine 500 metara za odrasle i 250 za djecu. Uz veslačke utrke, posjetitelji će moći sudjelovati u radionici izrade zmajeva, papercuta i radionicama kineske kaligrafije, a ljubitelji društvenih igara imat će priliku naučiti weiqi, jednu od najstarijih misaonih igara na svijetu. Svaki posjetitelj dobit će i svoje ime na kineskom, a natjecatelje očekuju majice i nagrade.
Prijave za utrke se primaju do 26. svibnja, a mogu se prijaviti pojedinci ili grupe.

Najpopularnija legenda o nastanku Festivala zmajevih čamaca je ona o kineskom učenjaku i pjesniku Qu Yuanu (340-278 pr.n.e.). koji je živio u Periodu Zaraćenih država. Qu Yuan skočio je u rijeku 5. dana 5. mjeseca prema kineskom lunarnom kalendaru, nakon što je njegova država Chu poražena od države Qi. Legenda kaže da su mještani krenuli u potragu za njegovim tijelom u drvenim čamcima. Tražeći ga, u vodu su bacali ljepljivu rižu zamotanu u bambusovo lišće kako bi odvratili ribe od njegovog tijela. Tijelo nisu pronašli, a kako je bio cijenjen u svom narodu, svake su godine njemu u čast veslali rijekom udarajući u bubnjeve i bacajući hranu ribama.