DNK izumrlih ljudskih bića mogu se naći u špiljama

DNK izumrlih ljudskih bića mogu se pronaći u sedimentima u špiljama, čak i u odsustvu kostura, javlja BBC o istraživanjima znanstvenika iz madridskog Prirodoslovnog muzeja i Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu, navodeći da su istraživači iskapali u više europskih špilja, uključujući i špilju Vindiju u Hrvatskoj.

Ostaci drevnih ljudskih bića su vrlo rijetki pa bi novi nalazi i otkrića znanstvenicima mogli pomoći u identifikaciji stanovnika koji su obitavali na lokacijama na kojima su nađeni određeni predmeti. Znanstvenici su osim u Hrvatskoj, istraživali i u špiljama u Belgiji, Francuskoj, Rusiji i Španjolskoj.

Sada možemo reći koje su vrste hominida živjele u nekoj pećini i na kojoj stratigrafskoj razini, čak i kada nema kosti ili ostataka kostura. Znamo da nekoliko komponenti sedimenata može vezati DNK i stoga smo odlučili istražiti može li DNK hominina preživjeti na arheološkim lokalitetima za koje znamo da su ih nastanjivali, pojasnili su Antonio Rosas iz madridskog muzeja i Matthias Meyer s njemačkog instituta.

Znanstvenici su prikupili uzorke sedimenata koji pokrivaju vremensko razdoblje od prije 14.000 do 550.000 godina. U laboratoriju su uspjeli izvući sićušne fragmente mitohondrijskog DNK - genetskog materijala iz mitohondrija koji služe kao energetske centrale bioloških stanica. Čak i se iz sedimentnih uzoraka koji su godinama bili uskladišteni na sobnoj temperaturi može izvući DNK.