Obitelji iz Slavonije za vrijeme liječenja se moraju razdvojiti ili preseliti u Zagreb

U Zagrebu postoje 2 referentna centra za liječenje malignih bolesti djece te odjeli u Rijeci i Splitu. Slavonija nema takvih uvjeta za liječenje pa se već nekoliko godina razmišlja o uređenju Centra u osječkom KBC-u. Time bi se smanjio pritisak na liječnike u Zagrebu, ali i pomoglo obiteljima koje se za vrijeme liječenja moraju razdvojiti ili preseliti u Zagreb.

Obitelj Dukmenić iz Vukojevaca razdvojila je u veljači leukemija. 17-ogodišnji Domagoj od tada je u bolnici u Zagrebu. S njim je ondje i majka, a otac se ostao brinuti za još dvoje djece, kuću i poljoprivredu od koje žive.

Živiš iz dana u dan, kao i svi prosječni građani zaduženo i onda te zadesi ovako nešto, nemaš kako otići do Zagreba, a kamoli sve to izfinancirati, ističe
 
Sve je to prije dvije godine proživjela i Gabrijela. S tada sedmogodišnjim Franom godinu je provela u Zagrebu. U 300 kilometara udaljenom Josipovcu ostao je suprug i dvoje male djece.

Da smo tu mogli biti, sve bi bilo drukčije. Ipak bih ja bila sa svojom djecom, a ne otići i ostaviti cijeli život, muža djecu, sve. Niti imaš smještaj, niti novce, niti radiš, prisjeća se teških trenutaka

Problem bi se riješio izgradnjom Centra za liječenje malignih bolesti djece u osječkom KBC-u, o čemu se razmišlja već nekoliko godina. No nema dovoljno ljudi, opreme ni prostora. Na odjelu su samo dvije liječnice, ovako izgleda dnevna bolnica, od dvije izolacije samo jedna ima sanitarni čvor.

Nema uvjeta ni za kemoterapije. A zbog nedostatka laboratorijske dijagnostike ne može se obaviti ni punkcija koštane srži na koju Fran mora svaka dva mjeseca. U Zagreb.