Staša Zurovac: Velika je odgovornost raditi balet nad baletima

Balet 'Labuđe jezero' Petra Iljiča Čajkovskog, najpoznatiji bijeli balet 'željeznog repertoara', nakon pune 22 godine doživjet će svoju riječku premijeru, u petak 12. svibnja na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, u koreografiji i režiji Staše Zurovca.
U potpuno drugačijem svjetlu od onoga na koje smo navikli, apstraktnom, i izvođači će nastojati u srcima publike stvoriti doživljaj za pamćenje.

Obzirom da je to balet nad baletima, imam veliku odgovornost ponuditi novu interpretaciju, a istovremeno ostati dosljedan tome veličanstvenom djelu, rekao je  Staša Zurovac. Imam želju da ostanem dosljedan svojoj umjetničkoj slobodi i da koristeći svoj jezik i svoj način, a i stvari koje možda nikad nisam napravio, tu priču ispričam kako je osjećam i vidim. Mislim da se upravo u toj dualnosti pojavio i ključ same predstave jer kao što znamo, prva asocijacija na tu predstavu su bijeli i crni labud, koji jesu određena vrsta suprotnosti, i ja mislim da se u suštini, uz temu čiste i prave ljubavi, taj komad bavi dvjema stranama čovjeka koje, kad se nadiđu, čovjek postaje cjelovito biće, objašnjava.

Zurovac kaže da je važan dio koncepta predstave Ogledalo - Jezero, jer se u mnogim kulturama smatralo da ogledalo može zarobiti dušu. Ogledalo omogućava da vidimo jedino ono što svojim očima ne možemo vidjeti - svoje lice koje nam pruža odraz naših identiteta.

S okupljenim ansamblom od četrdsetak izvođača, 26 plesača i 16 glumaca, uz kreativne ideje autorskog tima kojeg čine, uz Stašu Zurovca, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, dizajner svjetla Deni Šesnić i dirigent Matija Fortuna, i uz pratnju orkestra riječke Opere, želi se stvoriti kazališni doživljaj za pamćenje.