Dva je puta pobijedila leukemiju

Barbara Vukas iz Sesveta četrnaestogodišnja je djevojčica koja je leukemiju dobila u drugom razredu osnovne škole i uspjela ju je pobijediti dvaput. Oporavak je bio težak i uključivao je brojne cikluse kemoterapija i zračenja. Barbara je danas u remisiji, osjeća kako je napokon zdrava te ima brojne planove za budućnost.

Barbara
je učenica osmog razreda. Leukemiju je pobijedila dva puta. Prvi put s devet, a drugi put s jedanaest godina: 'Sve je počelo s noćnim znojenjem, s bolovima u rukama i nogama. No ja sam mislila kako je to zbog stresa u školi i da će to sve brzo proći'. Barbarina mama Lidija kaže kako je dijagnozu bilo teško prihvatiti. No nakon prvotnog šoka, dodaje, sabrali su se i počeli borbu. Dan po dan: 'Uskočite u taj neki vlak i idete prema svjetlu na kraju tunela. A drugi put kad se dogodilo onda je bio jako veliki šok. Tada je zaista bilo zašto. Pomislila sam: 'pa kako se to opet moglo dogoditi?' Ali, to je kao kad skočite u vodu pa se počnete utapati, pa hvatati zrak. Pa se opet utopite, i onda na kraju uhvatite ritam plivanja i idete dalje.'

Tijekom Barbarina boravka u bolnici njezina majka Lidija, profesorica glazbenog odgoja, rodom iz Vukovara, gledala je kako joj kći prolazi mnoge bolničke zahvate. 'Kad sam izgubila kosu prvi put je nekako bilo čak i zanimljivo. Jer sam bila mala i to je bila zanimljiva promjena jer sam to okrenula na šalu. No u drugom liječenju, kad sam bila starija to je bio šok. Kao da gubiš identitet bez te kose.', prisjeća se Barbara. Iako su joj roditelji dolazili svaki dan, teško joj je bilo kada su navečer odlazili kući: 'Osim toga bilo mi je teško i kada su djeca s kojom sam se sprijateljila odlazila kući. Ono što je dobro, da u takvim situacijama vidite tko su vam pravi prijatelji. Oni koji su pravi, ostanu uz vas.' Obitelj Vukas nikad nije napustila vjera kako će Barbara ozdraviti. Nastavila je svoj život kao da ničega nije bilo. Uskoro je očekuje upis u gimnaziju, a za nekoliko godina vidi se kao brucošica novinarstva ili medicine. 

HRT provodi humanitarni projekt Uz nas niste sami - kojim podržava akciju Vjeruj u ljubav, udruge Phoenix. Cilj je prikupiti 720.000 kuna za opremanje laboratorija Zavoda za hematologiju i onkologiju Kliničke dječje bolnice Zagreb u Klaićevoj za pomoć u dijagnostici i doziranju terapije za mlade bolesnike. Laboratorij bi jako olakšao i ubrzao liječenje, jer su se uzorci na analizu dosad slali daleko na sjever.
Pomognimo djeci s malignim bolestima da ostvare svoje snove, nazovite humanitarni broj telefona 060 9008 (6,25 kn/poziv) i omogućite još uspješnje liječenje malih heroja, pokažimo im da uz nas nisu sami. Vrhunac akcije prikupljanja sredstava očekuje se u nedjelju 14. svibnja kad će se na Hrvatskoj radioteleviziji održati veliki humanitarni koncert na kojemu će nastupiti poznati glazbenici, a brojni političari i poznate osobe sudjelovat će u pozivnome centru i primati pozive građana.
Uplate se primaju i na račun udruge Phoenix. Račun je otvoren u Privrednoj banci Zagreb d.d.:
Žiro račun HR12 2340 0091 5105 4201 9
SWIFT CODE: PBZGHR2X