Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva

12. i 13. svibnja u dvorani Gorgona Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu održat će se 2. Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva na kojem će se natjecati  24 osnovne škole iz cijele Hrvatske.

Na festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva gotovo 600 djece predstavit će svoje talente koje vrijedno razvijaju na nastavi glazbene kulture, tako i u slobodno vrijeme u izvannastavnim glazbenim aktivnostima. Od skladanja, pjevanja i sviranja do pripreme i izvedbe najkompleksnijeg glazbeno-scenskog djela - mjuzikla. Tako se djeca natječu u tri kategorije: Mjuzikli, Mladi autori i Školska mjuza, a o pobjedniku festivala odlučuje stručni žiri kojem su se ove godine, kao posebni gosti u ime HDS ZAMP-a, pridružili Goran Karan i Ante Cash. U okviru festivala, djeci će održati i edukativne radionice o autorskom radu i pravu, osmišljene tako da ojačaju njihovo vrednovanje svoga, ali i tuđeg kreativnog rada. Na ovogodišnjem festivalu pojačane produkcije izvest će se čak 7 mini-mjuzikala, 10 skladbi 'školske mjuze' i 7 autorskih dječjih skladbi.

Organizator festivala, Glazbena udruga Opus, pokrenuo je projekt 2015. godine s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama i stvaranje novih kvalitetnih skladbi slobodnog sadržaja i stila. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova i predanost djece da svoje skladbe i izvedbe što bolje predstave već su tada pokazali velik potencijal festivala. U emisiji Dobro jutro Hrvatska festival su najavili Sandra Frančišković i Mladen Ergić.