Iz školskih klupa na posao

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije organizirala je u Rijeci Dan obrtništva i poduzetništva kako bi predstavila obrtnička i strukovna zanimanja učenicima koji će se uskoro upisivati u srednje škole.

Odaziv je bio velik - mnogobrojne učenike zanima što ih čeka u školama koje su im zanimljive. Isto tako to će im biti životno usmjerenje pa su htjeli vidjeti prednosti i mane obrtničkih i strukovnih zanimanja. Dobra je informacija mnogima koji nakon srednje škole odmah žele zarađivati da će s većinom tih zanimanja odmah naći posao.

Kuhar, konobar, dizajner, strojobravar, kozmetičar, mesar samo su neka od obrtničkih i strukovnih zanimanja s kojima je moguće odmah naći posao. No iako je Art Kino Croatia bilo puno, mnogi će ipak u lagodnija zanimanja ili na fakultet nakon srednje škole. Nedavno državno natjecanje učenika strojarske struke pokazalo je da se sve više učenika upisuje u strojarska zanimanja. Učenici srednjih škola predstaviili su osnovnoškolcima svoja zanimanja. Iako se svi trude zadržati mlade u Hrvatskoj ipak treba reći da su obrtnička i strukovna zanimanja zanimljiva i poslodavcima u većini zemalja Europske unije. To znači da mladi koji završe te škole vjerojatno neće znati što je to nezaposlenost.