Gorski Kotar - zeleno srce Hrvatske

Zbog prirodnih ljepota i zanimljivosti, Gorski kotar s pravom nosi titulu Zelenog srca Hrvatske. U posljednje vrijeme ga sve više prepoznaju i turisti. Iako možemo reći kako taj prirodni biser nije dovoljno iskorišten u turističkom smislu, polako se i taj segment budi.

Sve je više onih koji upravo Gorski kotar biraju kao destinaciju za odmor, i to cijele godine. Biciklizam, pješačke rute, skijanje, sanjkanje, planinarenje ili čisti odmor - sve to pruža Gorski kotar. No svi ti resursi nisu dovoljno iskorišteni. Posljednjih godina mnogi su Gorani odlučili okrenuti se toj gospodarskoj grani. 'Sezona traje cijelu godinu, od proljeća do zime. Nas jedino može 'zeznuti' ukoliko zimi nema snijega, tada nam je sezona slabija. No snijeg se otopio, proljeće se budi i mi sada krećemo ponovno u neke nove pobjede.', kaže Rahela Vitasović, iz Turističke zajednice Ravna Gora. 

Tako goranski turistički uredi uvode brojne manifestacije - poput Ravnogorskih plodova gorja, Festivala bundeva i šljiva do brojnih biciklističkih i planinarskih ruta koje u zeleno srce Hrvatske dovode izletnike iz cijele države. No problem je u tome što se gosti zadržavaju kratko. 'Sve je više iznajmljivača privatnog smještaja koji nalaze interes u svemu tome, žele se baviti turizmom. A što se tiče samih smještajnih kapaciteta sve ih je više na našem području. Ali ne samo smještaja nego i  dodatnih sadržaja poput wellnessa i jacuzzija.', objašnjava Renata Brajdić iz Turističke zajednice Brod Moravice.

Upravo u Brod Moravicama, zahvaljujući ruskom investitoru, očekuje se ulaganje u glamping i adrenalinski park, čime bi se na tom području turizam podignuo na višu razinu - jer trenutačno nemaju nijedan ugostiteljski objekt. 'Smještaj u Vrbovskom se može naći kod privatnih iznajmljivača. Zaista imamo prekrasne kuće za odmor i naravno naš planinarski dom Kamačnik koji ima 30 ležajeva i ovdje je nadomak Kamačnika', ističe Tatjana Kušić. To su prepoznali ljubitelji netaknute prirode i gastroužitaka. Svjesni su toga i sami Gorani koji se uz poticaje resornog ministarstva - sve više okreću turizmu.