Obnova šibenskih bifora

U šibenskoj povijesnoj jezgri u tijeku je obnova gotičke bifore - dvostrukoga ukrašenog prozora. Riječ je o vrlo rijetkom primjerku gotičke arhitekture u tom gradu, najvjerojatnije nastalom u radionici slavnoga majstora Jurja Dalmatinca.

Otkrivena je prije 22 godine, prilikom obnove kuće Blaće u Ulici sv. Nikole Tavelića. Potpuno je devastirana - prilikom neke prijašnje rekonstrukcije objekta. U Šibeniku su dosad poznate svega tri gotičke bifore - ističe Šprljan. Ali su sve sazidane i nedostaje im srednji stup. Stoga je ovo prva s gotovo svim elementima za cjelovitu obnovu. 'Ona je za našu baštinu posebno važna jer se povezuje s jednim vremenom, s razdobljem kada u samom gradu djeluje radionica Jurja Dalmatinca. To je vjerojatno rad te radionice.', kaže konzervator Ivo Šprljan.

Osnažuje to i usporedba s prozorima na palači Foscolo - za koje struka vjeruje da su nastali u radionici slavnoga meštra. U drugoj polovici 15. stoljeća. Ukrasi na bifori djelo su iznimno vještih klesara. Pravi je stoga izazov za restauratore - obnova oštećenih i rekonstrukcija dijelova bifore koji nedostaju. Rekonstrukcija gotičke bifore provodi se u sklopu programa obnove vrijednih detalja u povijesnoj jezgri. Novac je osiguran iz gradskoga proračuna.