Jacques: Poznajem vaše emocije Ukrajinci, imao sam 10 kada je u Hrvatskoj bio strašan rat

Na press konferenciji nakon završetka druge polufinalne večeri 62. natjecanja za najbolju pjesmu Euronsonga u Kijevu, hrvatski predstavnik Jacques Houdek osvojio je srca Ukrajinaca. Jacques je, naime, povukao paralelu trenutne političke situacije u Ukrajini s Domovinskim ratom prije 25 godina i Ukrajincima poručio da ih razumije.

Želio bih svima zahvaliti. Poduzeli smo golem rizik i znao sam da će to biti jedan veliki rizik, no toliko sam vjerovao i isplatio se. I ponosan sam što sam mogao otpjevati ovu pjesmu baš ovdje u Ukrajini, u vremenima koja nisu baš dobra vremena za Ukrajince. Hrvatska je bila u strašnom ratu prije 25 godina, ja sam imao 10 godina i poznate su mi vaše emocije. Ovo je najbolje mjesto na cijelom svijetu da otpjevam ovu pjesmu'.

Jacques je u Kijevu pronašao i simpatičnu Ilincu, predstavnicu Rumunjske koja je u duetu s Alexom izvela zahtjevnu pjesmu Yodel It! i ekskluzivno za gledatelje HRT-a pokazala  našem timu kako se jodla!Organizatori su iza ponoći objavili redoslijed izvođača za Veliko finale koje će se održati u subotu, na kojem će Jacques s pjesmom My friend nastupiti s pet mladih glazbenika - pratećim vokalima Edgarom Rupenom, Matijom Cvek i Alenom Đurasom, violinistom Antunom Stašićen i violončelistom Emanuelom Pavonom.

U subotnjem velikom finalu u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu čut ćemo predstavnike 20 zemalja koji su se plasirali kroz dvije polufinalne večeri te predstavnike zemalja koje su izravno u finalu: Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Velike Britanije, kao i domaćina prijenosa Ukrajine idućim redom nastupanja:

1. Izrael
2. Poljska
3. Bjelorusija
4. Austrija
5. Armenija
6. Nizozemska
7. Moldavija
8. Mađarska
9. Italija
10. Danska
11. Portugal
12. Azerbajđan
13. Hrvatska
14. Australija
15. Grčka
16. Španjolska
17. Norveška
18. Ujedinjeno kraljevstvo
19. Cipar
20. Rumunjska
21. Njemačka
22. Ukrajina
23. Belgija
24. Švedska
25. Bugarska
26. Francuska

I za kraj, Jacques je sve svoje obožavatelje i navijače pozvao da ga podrže i u finalu Eurosonga.