Put ozdravljenja malih heroja: Marija Sever

Svakog vam dana donosimo temu vezanu uz humanitarni tjedan 'Uz nas niste sami' u kojem podržavamo humanitarnu akciju udruge Phoenix – 'Vjeruj u ljubav'. Radi se o humanitarnoj akciji kojom će se prikupljati sredstva za opremu laboratorija Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb (Klaićevu). U nedjelju, 14. svibnja, navečer na Prvom programu HTV-a emitiramo završnu emisiju s pozivnim centrom "Uz nas niste sami – 'Vjeruj u ljubav'.

Današnji mali heroj je Marija Sever iz Zaprešića, koja je oboljela od rabdomiosarkoma sa svega pet i pol godina. Danas ima 12 godina, a na putu do izlječenja, uz liječnike, velika su joj potpora bili roditelji, stariji brat i mlađa sestra, koji su je cijelo vrijeme ohrabrivali i vjerovali da će ozdraviti.Otac Davor Sever prisjeća se: Počela se jedno jutro žaliti da je boli trbuh, držala se u predjelu slijepog crijeva, morali smo taj dan završiti u Klaićevoj. Marija još nije krenula ni u osnovnu školu kad su joj liječnici dijagnosticirali tumor trbušne šupljine. Bila je to šokantna vijest za nju, roditelje, brata i sestru, ali nisu se predali!

Hrabra Marija kroz suze otkriva odakle je crpila snagu za borbu s bolešću: Kad sam vidjela da se mama smije, i kad su oni bili sa mnom i kad su me podupirali, tu sam dobivala snagu. Prošla je 21 kemoterapiju, a najteže joj je pao gubitak kose.

Pozitivna strana liječenja je osoblje, kaže Marija: Upoznala sam nove prijatelje i sestre su bile jako dobre. Doktorica Bonevski isto je uvijek bila tu da oraspoloži djecu. Nikad neće zaboraviti trenutak kad je doznala da je uspjela pobijediti tumor. Marija trenutačno pohađa peti razred osnovne škole u Zaprešiću. Nasmijana je djevojčica koja je prošlost ostavila iza sebe i okrenula se novim životnim izazovima.