Otvoreni dan Instituta Ruđer Bošković

Ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' zavirila je u laboratorij Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu kako bi najavili sutrašnji Otvoreni dan Instituta, o čemu su govorili dr. sc. Vlatka Filipović Marijić, znanstvena suradnica na IRB-u, dr. sc. Dunja Šamec, znanstvena suradnica na IRB-u i dr. sc. Branka Salopek Sondi, znanstvena suradnica na IRB-u.

Ove je godine tema Otvorenog dana očuvanje okoliša, pa su gosti pokazali posebne uzgojene biljke koje će posjetitelji moći dobiti. Između ostalog  pozvali su građane da donesu neki sok kako bi stručnjaci na Ruđeru analizirali antioksidanse u njemu, odnosno ispitali ima li u soku uopće voća.

Svi su pozvani da se  u subotu od 10 do 17 sati pridruže znanstvenicima u velikoj avanturi na Institutu Ruđer Bošković u Bijeničkoj cesti 54. Program je besplatan i prilagođen svim uzrastima!


Pripremili su bogati program interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu 'Čuvari budućnosti! - Čuvam jer razumijem''. Naime, jedino poznavanjem i istraživanjem svijeta oko sebe možemo spoznati probleme koje nam prijete, kao i resurse koji su nam na raspolaganju te načine kako ih zaštiti. Upravo zato tema ODI2017 'Čuvari budućnosti!' uključuje sve prirodne znanosti jer boljim poznavanjem prirodnih zakonitosti pomažemo u očuvanju prirode, ali i nas samih. Također, želimo ukazati posjetiteljima kako je znanost prisutna u njihovoj svakodnevnici te kako bi bez većine znanstvenih izuma svijet kojeg poznaju bio nezamisliv.