Otvoren hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu

U okviru 57. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti, u Veneciji u nazočnosti ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek svečano je otvoren hrvatski paviljon i predstavljena izložba „Horizont očekivanja“. U Artiglierijama venecijanskog Arsenala mnogobrojni uzvanici imali su priliku razgledati radove Tine Gverović (Fantomska trgovina: More Ljudi, Phantom Trades: Sea of People) i Marka Tadića (Događaji koje treba zaboraviti, Events Meant to Be Forgotten) posebno osmišljene za ovu izložbu.

Otvarajući izložbu Obuljen Koržinek naglasila je važnost kontinuiteta sudjelovanja RH na tom najdugovječnijem i međunarodno najvidljivijem mjestu globalnog susreta umjetnika, kustosa, publike, teoretičara, muzealaca i kritičara te dodala kako Ministarstvo kulture ovom projektu posvećuje posebnu pažnju.  Želja nam je predstaviti se kao mlada država bogatog kreativnog potencijala,  stoga smo u formi svojevrsne “carte blanche” povjerili zadatak Branki Benčić, čije je poznavanje suvremene scene iznimno, a ugled međunarodni. Kroz njezin odabir umjetnika Tine Gverović i Marka Tadića u dijalog su postavljene dvije umjetničke pozicije, a njihov pažljivo uravnotežen suodnos stvorio je nove vrijednosti, naznake novih stanja i predodžbi.

Ministrica je također izrazila i veliko zadovoljstvo uvrštavanjem radova Mladena Stilinovića, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, na središnju izložbu Bijenala.

O projektu koji je zamišljen kao dvostruka samostalna izložba kustosica izložbe Branka Benčić u katalogu piše: Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora, spajajući dvije umjetničke pozicije koje se bave temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja te načinima putem kojih ih dovodimo u različite uvjete i kontekste, što je izjavila  i u svom govoru na otvorenju.

Za vrijeme trajanja izložbe - prema kustoskoj koncepciji umjetničke direktorice Bijenala Christine Macel - organiziran je ciklus susreta s umjetnicima „Tavola aperta“, u kojima će se kroz neformalne razgovore nastojati potaknuti dijalog između publike i umjetnika. Susret Tine Gverović i Marka Tadića s publikom predviđen je 20. rujna u Centralnom paviljonu u Giardinima.