Kemija postaje zabavna zahvaljujući riječkim studentima biotehnologije

Riječki studenti biotehnologije pronašli su način da srednjoškolcima olakšaju i zabavnijom učine pripremu ispita iz kemije na državnoj maturi. Snimili su DVD s pokusima, koji se u školama gotovo i ne izvode, a otprije dvije godine dio su gradiva što se ispituje testom.

Do prije dvije godine sve je bilo jednostavnije: na ispitu iz kemije na državnoj maturi tražilo se samo teorijsko znanje i rješavanje zadataka. Nedavna promjena koncepta ispita, odnosno uvođenje pitanja koja se odnose na pokuse, maturantima je zagorčala pripremu. Iako su pokusi predviđeni nastavnim programom, u rijetkim se školama zaista i izvode - zbog neopremljenosti laboratorija, nedostatka vremena ili nečeg trećeg.

U to se uvjerila studentica druge godine diplomskoga studija na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci Martina Mušković pripremajući srednjoškolce za ispit iz kemije. Prošle godine je, kaže, tražila snimke pokusa na internetu, ali ono što je pronašla - uglavnom nije bilo dobro. Tako se dosjetila da u laboratorijima, u kojima ionako provodi podosta vremena, snimi pokuse i tako maturantima olakša razumijevanje i učenje.

Ideju je odmah prihvatila i predsjednica Udruge studenata biotehnologije USBRi Maja Krištafor i priča se zakotrljala. Nekoliko mjeseci rada pretočeno je u šareni DVD, koji u nešto manje od dva sata prikazuje 20 pokusa. Nisu to svi, kaže Martina, ali "pokrivena" je ipak većina pitanja iz ispitnoga kataloga za kemiju na državnoj maturi.

Za svaki pokus učenici saznaju cilj, potrebne kemikalije i pribor, vide tijek te rezultat pokusa. Važno je bilo, dodaje Martina, pokazati i da ne uspije baš uvijek svaki pokus kako je zamišljen i napisan u udžbeniku: laboratorijski uvjeti nisu uvijek idealni, kemikalije se mogu razlikovati, a i mali pomaci u rukovanju dovode do značajnih odstupanja. Ali to sve nije problem - studenti učenicima pokazuju da je kemija "živa", zanimljiva znanost.
I to je bio jedan od ciljeva ovoga DVD-a: razbiti negativan stav prema kemiji, koji brojni učenici imaju već i prije prvoga susreta s tim predmetom u sedmome razredu osnovne škole. Kemija je lijepa znanost i nije toliko strašna koliko se čini. Treba ući u nju i zavoljeti je na neki drugačiji način, kaže Martina, ponosna na odrađeni posao.