San Francisco obilježava 50. godišnjicu Ljeta ljubavi

Iako je proljeće u punom zamahu, nekadašnji glavni grad Djece cvijeća, San Francisco priprema se za proslavu dolaska ljeta. Pedeset je godina prošlo otkako su se stotine tisuća mladih Amerikanca sjatile u San Francisco želeći izmijeniti zemlju, nadahnuti glazbom i protivljenjem Vijetnamskom ratu.

Godišnjica Ljeta ljubavi 1967. obilježit će se brojnim događanjima ispod mosta Golden Gate i u bivšem središtu hippie pokreta, četvrti Haight Ashbury.

Veliki hit za desetke tisuća posjetitelja, koliko ih se očekuje u gradu, vjerojatno će biti izložba u Young Museumu pod nazivom 'Ljeto ljubavi:  Umjetnost, moda i Rock & Roll'. Ondje će biti izloženi koncertni posteri, fotografije, kostimi i više od 300 drugih kulturnih artefakata. Kustosica muzeja posebno ističe tadašnje postere bendova poput Grateful Deada, Jafferson Airplanea ili Santane.

To je bila potpuno nova umjetnička forma, bazično oglas za koncert, ali napravljen rafiniranom umjetničkom estetikom, rekla je Collen Terry. Želimo prenijeti 'feeling' onog vremena i ono što su ljudi tada mogli doživjeti na koncertima, rekla je Terry. Vidjet ćete, mnoge stvari o kojima govorimo danas, bile su važne i prije 50 godina.