'Proljeće u Andautoniji'

Otvaranje nove sezone Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu danas je obilježeno već tradicionalnom manifestacijom 'Proljeće u Andautoniji' i drugim izdanjem Festivala eksperimentalne arheologije.

Posjetitelji, u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, mogli su besplatno razgledati lokalitet i sudjelovati u radionicama i igraonicama te ponešto naučiti o rimskim igrama, izradi bula, keramičkih posuda, uljanica i nakita, pisanju, rimskoj modi i mirisima, te isprobati rimsku hranu i piće.

U Interpretacijskom centru mogli su razgledati izložbu 'Rimski mirisi', koju je pratilo predavanje o korištenju raznih biljaka za proizvodnju mirisa u rimsko vrijeme.

Drugi festival eksperimentalne arheologije, koji je organiziran u suradnji s Centrom za eksperimentalnu arheologiju, predstavio je rezultate eksperimentalnog proučavanja arheološke baštine, od niti do tkanine, izradu kamenih i metalnih sjekira, predmeta od drva, gradnju zidova i izradu opeka, te pokazao metodu paljenja vatre, keramičke kugle i čemu su mogle služiti.

Na otvorenom su predstavljene izložbe 'Marcus Iuentius Primigenius ribar iz Andautonije u službi interpretacije arheološkog lokaliteta, suradnja Likovnog studija i Arheološkog muzeja u Zagrebu' te 'Vodozemci- osobitosti životinjskog svijeta Turopolja', u suradnji s udrugom Hyla. Dugogodišnja suradnica Arheološkog parka Andautonija, spisateljica i arheologinja Rujana Jeger održala je predavanja 'Džingis kan i njegov utjecaj na moderni svijet' i 'Tajna povijest mongolskih žena i kraljica.

Cijeli program će se ponoviti i iduću nedjelju.

Tijekom manifestacije 'Proljeće u Andautoniji' ulaz u Arheološki park je besplatan, kućni ljubimci su dobrodošli, a sadržaji su prilagođeni osobama s invaliditetima. Dva puta dnevno organiziran je besplatan prijevoz od zagrebačkog Zrinjevca (kod meteorološkog stupa) do Ščitarjeva i natrag.

Naša kolegica Maja Sever bila je na otvaranju nove sezone Arheološkog parka Andautonija te kamerom zabilježila najzanimljivije trenutke: