Međunarodni dan obitelji

Obilježavanjem Međunarodnog dana obitelji želi se naglasiti važnost koju međunarodna zajednica pridaje obiteljskom životu i obitelji kao osnovnoj zajednici u društvu, širom svijeta. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana obitelji je: 'Obitelji, obrazovanje i dobrobit'.

Kako je Dan obitelji prvi put održan 15. svibnja 1994., a tada je to bila nedjelja, bilo je preporučeno da obilježavanje Dana obitelji i ubuduće bude 15. svibnja, ali je omogućena fleksibilnost, tj. prilagodba lokalnim prilikama i mogućnostima, da organizatori u svakom mjestu odluče hoće li to biti baš 15. svibnja bez obzira koji je to dan u tjednu, ili da to bude sredinom svibnja nekog drugog odabranog dana, npr. u subotu ili još bolje u nedjelju, jer je ona za većinu zaposlenih dan odmora, a po tradiciji i glavni obiteljski dan u tjednu. Gošće emisije Dobro jutro, Hrvatska bile su Nataša Bijelić, dopredsjednica Društva naša djeca Maksimir i Ana Butković, načelnica Sektora za podršku ustanovama socijalne skrbi Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Govorile su o najčešćim razlozima raspada obitelji, o tome tko bi trebao prvi primijetiti probleme u obitelji, o utjecaju medija, crkve, škole i ulice te kome se obratiti u slučajevima krize u obitelji i kako je sačuvati.


Udruga za zaštitu obitelji - Rijeka U.Z.O.R. ove godine tijekom mjeseca svibnja  nizom aktivnosti obilježava 10 godina kontinuiranog rada. U.Z.O.R. kontinuirano provodi tri programa: Savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji i Rad s mladim počiniteljima kaznenih djela uključujući povremene uzimatelje droga - eksperimentatore. Na Međunarodni dan obitelji od 10 do 14 sati na riječkom će Korzu imati štand na kojem će informirati i senzibilizirati javnosti o aktivnostima udruge U.Z.O.R. Udruga ima besplatan SOS telefon koji je dostupan od 0-24. Namijenjen je žrtvama nasilja u obitelji.  SOS tel. 0800 333 883.