'Ne ostavljaj ništa osim koraka, ne uzimaj ništa osim fotografija'

Ako se osvrnete, u svojoj bližoj i daljoj okolini sigurno ćete naći neke zapuštene, stare objekte i vjerojatno će opažanje biti sve što ćete napraviti. No, postoji grupaljudi koja ne staje na opažanju. Oni odlaze i istražuju i bilježe fotoaparatom upravo napuštene objekte i sa zanimanjem upijaju priče o onom vremenu kada su ti objekti bili u punom sjaju.

'Mi smo grupa koja se zove Croatia infiltration i bavimo se urbanim istraživanjem. To je relativno novi hobi u Hrvatskoj koji ustvari potiče ljude da istražuju što se nalazi u njihovoj okolini. Ako vas u prolazu zaintrigira nekakva napuštena zgrada i nekakav prostor, koji ne mora nužno biti urbana zajednica, nego i priroda, odvažite se i skrenite s vašeg redovnog puta kako bi istražili što se uistinu nalazi oko vas.', rekao je Josip Kovač Levantin. Zagrebačka Cementara u Podsusedu zapuštena je i gotovo zaboravljena, no ovi momci nastoje da tako ne bude. U Hrvatskoj je mnoštvo sličnih objekata. A mnoge od njih ovi su dečki već istražili. Već su posjetili Ukrajinu, Japan i posljednje Bugarsku. Svaki svoj dolazak na neko mjesto oni dokumentiraju. 'Bitno je spomenuti da je naš glavni moto: 'Ne ostavljaj ništa osim koraka i ne uzimaj ništa osim fotografija.'. U smislu da samo fotografiramo i glavno pravilo je da se ništa ne uzima s lokacije koliko god vrijedno bilo', ističe Mihovil.

Njihov jedini motiv je znatiželja, a nadaju se da će njihovi materijali jednoga dana nekome biti korisni. Svakako su to vrijedni materijali o naizgled nevrijednim građevinama koje su imale svoju prošlost, a vjerujemo da će naći svoje mjesto u budućnosti. Ovi momci će nastaviti istraživati jer to je ono u čemu uživaju, a Mihovilu i Josipu se u ovakvim urbanim istraživanjima najčešće pridruži i Matija Pucak. Jer kako kažu najbolje je kada u takve pustolovine idu u troje kako bi u svakom trenutku bili sigurni i spremni pomoći. No tvrde, iako ima malo straha, uzbuđenje je ono što ih pokreće uz razum prije svega.