Ekipa HRT-a u posjetu Andreu Rieuu

U Zagrebu 15. lipnja nastupa velika zvijezda klasične glazbe Andre Rieu, čije koncerte godišnje pogleda 600 tisuća obožavatelja. 2013. zasjeo je na prvo mjesto Billboardove top-liste zarade od turneja. Iako će se naći oni koji kritiziraju njegov repertoar u kojem uz valcere ima i popularne glazbe, rocka, mjuzikala, on je u Nizozemskoj nagrađivan brojnim odličjima.

Da biste došli do Maastrichta, glavnog grada južne nizozemske pokrajine Limburg, možda je najpraktičnije putovati prvo zrakoplovom do njemačkog Kölna, pa autobusom do grada na rijeci Maas po kojoj je i dobio ime. Maastricht ima oko 120 tisuća stanovnika i jedan je od najstarijih gradova u Europi. To je grad jezične raznolikosti, kulture, povijesti, lokalnog folklora. Turističko je središte ali i rodni grad ovoga umjetnika. Kralj valcera, Andre Rieu, koji uskoro ima koncert u Zagrebu, u Maastrichtu u Nizozemskoj ima svoj vlastiti studio, u kojem vježba i snima sa svojim privatnim orkestrom a živi u najstarijem dvorcu u ovome kraju.

Umjetnik je to koji je ostvario sve svoje dječačke snove. I ovaj dvorac je bio san, a i koncerti na glavnome gradskome trgu. Violinu je počeo svirati s pet godina, odrastajući uz oca koji je također dirigirao orkestrom.  I usprkos roditeljskom protivljenju prva je iskustva stjecao svirajući na svadbama. Prije 40 godina, kada je počinjao, Andre je rekao svojoj ženi kako bi želio jednog dana nastupati u svome gradu pred tisućama ljudi. I upravo to danas radi. Ljetni koncerti u Maastrichtu vrhunac su njegove sezone. Andre nije samo showman kojem je važno unijeti smijeh u klasičnu glazbu, nego se bavi svim detaljima nastupa.

Za Andrea radi oko 100 ljudi, svi članovi orkestra i oni koji rade u studiju i marketingu njegovi su zaposlenici. I opet zato jer mu je tako jednostavnije. Kad zatreba glazbenika, oni su već tu, javljaju mu se sami. Posluša ih, pita mogu li početi raditi sutra i ako kažu da mogu - pravi test tek slijedi. Za sebe kaže kako baš na svakom koncertu svira sa srcem. A puno je to nastupa godišnje, od 80 do 100 koncerata diljem svijeta. Najčešće nastupa i najviše albuma prodaje u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i Mexicu. Na turneje se odlazi s 5 autobusa, šiju se setovi kostima i gradi nekoliko scenografija jer se s jednom postavom ne može putovati na tako daleke relacije. No, kad je sam, najradije sluša - tišinu.