Srednja škola u Glini prati tržište rada

Ove jeseni u Srednju školu Glina prvi put kreću učenici koji će se školovati za zanimanje drvni tehničar i dizajner. Rezultat  je to aktivnosti vezanih za povezivanje obrazovanja s tržištem rada, što upravo potvrđuje ova škola - u Glini jaka drvna industrija vapi za stručnim kadrom.

Kada su potkraj 2016. podnijeli zahtjev ministarstvu za uvođenje novog obrazovnog smjera, nisu ni slutili kolike će zapreke morati svladati. Među 230 učenika raznih smjerova u školskoj godini 2017./18. naći će se i 24 učenika koji će se školovati za drvodjeljskog tehničara i dizajnera - obećava ministar Pavo Barišić.  Drvni centar u Glini dobro posluje i u iduće dvije godine planira zaposliti oko 300 novih radnika - no traže stručan kadar, budući đaci ovdje imaju osigurano radno mjesto. 'Mi sigurno imamo plaće 30% veće od konkurencije u drvnom sektoru i nama je cilj mlade ljude obrazovati već u srednjoj školi', istaknuo je Elmor Baraković, direktor drvnog centra.

Glina je i najbolji primjer povezivanja obrazovanja s tržištem rada - mladi se neće iseljavati trbuhom za kruhom, a drvni centar daje punu potporu školi. 'Primjer za to je prostor za izvođenje praktične nastave, stipendiranje odličnih učenika i garancija zapošljavanja nakon završetka školovanja', rekla je Marija Markušić Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina. Ministar tvrdi  - u sklopu reforme obrazovanja u mandatu ove vlade ključna točka bit će upravo strukovno obrazovanje, ali mrežu škola i programa prvo treba učiniti fleksibilnijom.