Dani božura

U Hrvatskoj se godišnje uveze cvijeća za oko 7 i pol milijuna eura, dok je vrijednost izvezenoga sedam puta manja. U izvozu je svoju priliku prije 10-ak godina pronašao najveći hrvatski proizvođač božura, iz bjelovarskog kraja. Svakog proljeća na svojemu imanju u Kovačevcu organizira i Dane božura.

Prije 12 godina Željko Ledinski počeo je saditi božure na nagovor znanaca iz Nizozemske. Danas ima najveću proizvodnju u nas koju plasira na burzi cvijeća u Amsterdamu - s nje božuri putuju na sve strane svijeta: 'Tržište na burzi cvijeća je zanimljivo jer se vrlo brzo proda sva količina i isplata je praktički odmah tako da dio proizvodnje je u plasteniku, dio je na otvorenom, a dio pod zaštitnom mrežom. I na taj način nastojimo produžiti sezonu'.

Berbu je malo usporio mraz. Za koji dan pupovi će biti spremni. Šest sorti u različitim bojama pokriva gotovo jedan hektar. Ali Ledinski proizvodnju širi. Zasad kooperante ima u Gorskome kotaru i Požegi, a najnovijeg parntera u Sloveniji. Silvestar Žitnik posadio je pokusnih tisuću dvjesto sadnica.
Božuri ili trojačke ruže tradicionalno krase i bilogorske vrtove. Posljednjih godina i na hrvatskom tržištu pronalaze sve više kupaca. Na Danu božura pokazala je kako se izrađuju aranžmani, a predstavilo se također još nekoliko domaćih gospodarstava i učeničkih zadruga.