'Slatinski biser'

U Slatini je 1864. proizveden prvi hrvatski pjenušac. Tim povodom u vinariji koja danas nosi naziv 'Stari podrum' svečano je flaširan pjenušac 'Slatinski biser' u, simbolično, 1864 boce.

U vinskom podrumu iz 1855. godine proizvodili su vino i pivo, a dolaskom Otta Rockrohra za upravitelja, 1864. pokrenuta je i proizvodnja pjenušavog vina od crvenog grožđa sa slatinskog područja. Održala se sve do 1912., kada je knez Schamburg-Lippe prodao imanje grofu Draškoviću Trakošćanskom. Obnovu prekinute tradicije novi vlasnici vinarije pokrenuli su lani proizvevši tisuću boca pjenušavog vina chardonnay. Nastavili su i ove godine, a u  punjenju simboličnog broja boca ručnom Dom Pérignonovom metodom sudjelovali su i gosti.  Dozrijevanje pjenušca u podrumu na temperaturi od 11 Celzijevih stupnjeva traje godinu dana. Cilj projekta je promicati slatinsko vinogorje kao kolijevku hrvatske proizvodnje pjenušca, a ograničen broj boca „Slatinskog bisera", osim na hrvatskom, naći će se i na stranom tržištu.