Najveće zvijezde sanktpeterburškog baleta, opere i mjuzikla 5. i 6. lipnja u HNK-u Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će 5. i 6. lipnja međunarodno nagrađivane i svjetski proslavljene baletne i operne umjetnike sanktpeterburških kazališnih kuća, Marijinskog teatra, Akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, te Akademskog kazališta opere i baleta Leonid Jakobson na gala koncertu najavljenom kao događaj sezone središnjeg nacionalnog teatra.

Nakon iznimno uspješnog gostovanja slavnih sanktpeterburških baletnih prvaka na gala baletnom koncertu održanom u listopadu prošle godine, kada su na sceni HNK-a Zagreb nastupili uz ovacije prepunoga gledališta, taj je teatar za svoju publiku pripremio još jedno veliko gostovanje proslavljenih ruskih umjetnika u Zagrebu. Program pod nazivom 'Gala koncert sanktpeterburškog baleta, opere i mjuzikla' rezultat je suradnje zagrebačkog HNK-a i velikih kazališnih kuća Marijinskog teatra, Akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, te Akademskog kazališta opere i baleta Leonid Jakobson.

Pod umjetničkim oblikovanjem nagrađivanog baletnog prvaka i umjetničkog voditelja sanktpeterburškog kazališta Leonid Jakobson Andriana Fadejeva, u sklopu Gala koncerta bit će izvedeni atraktivni dijelovi iz svjetski poznatih baleta i opera poput 'Carmen' G. Bizeta, 'Pepeljuge' S. Prokofjeva, 'Spartaka' A. Hačaturjana, 'Don Quijotea' L. Minkusa, 'Chopiniane' F. Chopina, 'Korsara' R. Driga, mjuzikla 'Ples vampira' M. Kunza i J. Steinmana i mnogih drugih glazbenih djela svjetski poznatih kompozitora.

'Zagrebačka publika imat će ekskluzivnu priliku uživati u nastupima nekih od vodećih ruskih, a time i europskih baletnih i opernih solista, pobjednika mnogih državnih i međunarodnih natjecanja te laureata Više teatralne nagrade Sankt Peterburga Zlatni sofit i Ruske Nacionalne kazališne nagrade Zlatna maska', stoji u najavi. Riječ je o takvim velikim imenima poput Vladimira Škljarova, Jekaterine Osmolkine, Aleksandra Sergejeva, Andreja Sorokina, Aleksandra Trofimova, Jelene Jevsejeve, Jurija Smekalova, Irine Mataeve, Ivana Ožogina, Manane Gogitidze i drugih. 'Njihov nastup u Zagrebu jedinstvena je prigoda da se doživi zajedničko predstavljanje ovih velikih sanktpeterburških umjetnika u sklopu jednog programa, što je svakako izniman događaj za Hrvatsku, ali i za Rusiju', poručili su iz HNK-a Zagreb.