Mario Kovač i Vojin Perić gosti "Čitanja kazališta" u ZKM-u

Drugo izdanje tribine "Čitanje kazališta" Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) bavit će se temom inkluzivnog teatra a ugostit će u srijedu 17. svibnja redatelja Marija Kovača i glumca Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život.

Program kojemu je namjera tematizirati aktualne teatrološke teme i tendencije vodi pisac i kritičar Srđan Sandić, koji će sa svojim gostima razgovorati o nedovoljnoj pozornosti akademske i kazališne zajednice na širu temu inkluzije u teatru, te o specifičnostima određenih segmenata glumčeve kreativnosti. Jedna od tema bit će i Kovačev doktorat prilagođen u knjizi "Udahnuti svjetla pozornice" (HCITI, 2016).

"Namjera tog razgovora je dodatna senzibilizacija i aktivacija naše kazališne publike o samoj metodologiji kazališnog rada sa slijepim i slabovidnim osobama, ali i uputa, a možda bi bilo pošteno i reći edukacija čije će nam tragove otkriti  sam Kovač u odnosu na adekvatno 'korištenje' velikih praktičara i teoretičara poput Čehova, Boala, Berry, Strasberga i Stanislavskog u radu sa slijepima i slabovidnima", stoji u najavi. Tom prilikom, Kovač i Perić na scenu će donijeti ulomak iz zajedničke predstave "Prokleta avlija".