Kino Europa: na dan izbora komedija o sukobu političkih ideala i korupciji

Na dan lokalnih izbora u Hrvatskoj, u nedjelju, 21. svibnja, zagrebačko kino Europa prikazat će, u sklopu svog programa "Kinolektira",  američku 'screwball' komediju "Gospodin Smith ide u Washington" koja govori o sukobu političkih ideala i korupciji.

Proslavljeni klasik Franka Capre iz 1939. godine opisuje borbu pojedinca protiv sustava te služi kao velika vizualna metafora i društveno-politička kritika iznad stranačkih podjela i interesnih skupina, ističe se u najavi filma. Riječ je o filmu koji je, kroz priču o korumpiranom guverneru koji za novog senatora imenuje mladog i naivnog vođu izviđača, u Hollyood uveo uveo političku kritiku i društvenu angažiranost.

Zapamćen je i po najpoznatijem filmskom prikazu filibustera, parlamentarne procedure kojom zastupnici organiziranim verbalnim ometanjem onemogućavaju izglasavanje zakona, koja je postala paradigma zlatnog doba američke demokracije. Capra je tim filmom stekao status najuglednijega holivudskog redatelja svoga vremena, ostavivši iza sebe trilogiju "Gospodin Deeds ide u grad" (1936.), "Gospodin Smith ide u Washington" i "Upoznaj Johna Doea" (1941.).

Film je imao jedanaest nominacija za Oscara, kojega je osvojio scenarist Lewis R. Foster za izvornu priču. U sklopu programa "Kinolektira", posvećenog ponajboljim ostvarenjima svjetske i domaće filmske antologije, dosad su prikazani, među ostalim, "Taksist", "H-8", "Čarobnjak iz Oza", "Dr. Strangelove", "Divan život", "Trainspotting".