Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama obilježava 60 godina postojanja svečanim koncertom u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Koncert počinje u 19 sati i 30 minuta, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 31. ožujka 2017. godine jednoglasno je donesena odluka o proglašenju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji će se svake godine obilježavati 16. svibnja. Po prvi put taj dan Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama će obilježiti u okviru svečane proslave 60. obljetnice rada Saveza. 

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama osnovan je u Zagrebu 1957. godine i od tada aktivno djeluje kao krovna, nevladina i neprofitna mreža udruga članica. Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama obuhvaća trideset jednu temeljnu udrugu iz cijele Hrvatske s više od 10.000 članova u čiju korist djeluje. Od svojih je početaka aktivan na međunarodnoj sceni kao član globalne organizacije za pitanja intelektualnih teškoća Inclusion International, a od 2006. godine član je europske podružnice Inclusion Europe. Na koncertu sudjeluju: Miroslav Škoro, Sandra Bagarić, Mia Dimšić, Maja Posavec, Martina Sušac, Šima Jovanovac, Bow VS Plectrum - Filip Novosel i Tihomir Hojsak, Hari Rončević, Željko Danković, Vladimir Koropatnicki, Sinovi atara, Zbor osoba s intelektualnim teškoćama i Brodski tamburaški orkestar.