Novi nastavak ekološke slikovnice o Tigijima - bićima s drugog planeta

Ekološka slikovnica autorice Nikoline Bošnjak, 'Tigiji' oduševila je mnoge mališane. Nedavno je predstavljen četvrti nastavak posvećen ekologiji. 

Prva ekološka slikovnica o Tigijima autorice Nikoline Bošnjak izašla je 2009. godine. Od tada je napisala 3 nastavka i u knjižnicama po Hrvatskoj održala niz radionica za djecu. U razgovoru s jednim dječakom dobila je inspiraciju i za 4. nastavak koji izlazi pod naslovom 'Tigiji i povratak svemirske vještice'. 'Tigiji su mali čovječuljci koji žive na planetu koji je vrlo sličan Zemlji koji se zove Tiga. I  kako su nastali? Teško je to u uopće objasniti. Jednostavno u nekom trenutku neka inspiracija se dogodi... i oni se stvore! Znate kako izgledaju, što imaju na sebi i čime se hrane. Ja mislim da svatko tko piše ima tako nekakve napade inspiracije. I da jednostavno u nekom trenutku zna što treba napisati', objašnjava autorica. I otkriva tajni recept zbog čega slikovnica izlazi u nastavcima i dalje budi interes kod djece: 'Svaki novi nastavak 'začinim' s nekim novim likom koji dodaje novi element u cijelu priču. Posebno kada se uvode negativni i zločesti likovi. 2014. u 'Tigiji u kraljevstvu magle' - Tigiji prvi put odlaze sa svog planeta. Odlaze u svemir silom prilika zato što su im ukrali kristale. Ono što oni poručuju je to da smo svi mi kao i oni na svome planetu. Mi smo odgovorni za ono što se događa kod nas na našem planetu.'

Likovi su metafora za dobro i zlo. 4. nastavak 'Tigiji i povratak svemirske vještice' prepun je boja i neobičnih crteža. Ilustracije je napravila Petra Vrdoljak Rundek. Poruka slikovnice je jasna; ekološka osviještenost, upozorenje o klimatskim promjenama i edukacija djece o očuvanju planete.