Ferdinand Meder dobitnik najuglednije europske nagrade za baštinu

U finskome gradu Turkuu dodijeljene su prestizne Nagrade Europske unije za kulturnu bastinu / Nagrade Europa Nostra Hrvatskom restauratorskom zavodu za konzervatorsko-restauratorsku obnovu kapele sv. Martina u Starom Brodu i Ferdinandu Mederu za predani dugogodisnji rad. Mederu je uručeno i najviše priznanje Europske unije i Europe Nostre - Grand Prix.Nagrade su uručene na eminentnom događanju organiziranom u crkvi sv. Mihovila u finskom gradu Turku. Maestro Plácido Domingo, predsjednik Europe Nostre, vodeće baštinske organizacije u Europi i Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport zajednički su bili domaćini svečane dodjele nagrada za kulturnu baštinu Europe. Proglasili su i predstavili 7 Grand Prix dobitnika kao i nagradu po izboru publike, odabranih između 29 ovogodišnjih pobjedničkih projekata.
Sedam Grand Prix pobjednika, od kojih će svaki primiti 10,000 eura nagrade, izabrali su nezavisni žiriji čiji su članovi uvaženi međunarodni stručnjaci. Nagrada po izboru publike, kojoj je ovo šesto izdanje, dodijeljena je gospodinu Zoltánu Kallósu, koji je tijekom 70 godina predano sakupljao značajne kolekcije glazbe, plesa, pripovjetki i obrta u zajednicama Mađara, Rumunja, Saksonaca i Roma u Translivaniji u Rumunjskoj. Ovo je prvi puta da je postignuće u kategoriji predane službe u području baštine dobilo najviše glasova. Preko 11,500 ljudi glasovalo je za najbolja baštinska postignuća u Europi putem internetskog upitnika u organizaciji Europe Nostre.
Dodjeli nagrada u gradu Turku bilo je nazočno oko 1200 sudionika, uključujući baštinske stručnjake, volontere te one koji podržavaju događanje dijem Europe, uz nazočnost uglednih predstavnika iz institucija Europske unije, zemalja članica i zemlje domaćina. Dodjelom nagrada završio je Europski baštinski kongres, javno događanje koje je okupilo stotine baštinskih stručnjaka iz cijele Europe u Turkuu između 11. i 15. svibnja 2017. U organizaciji Europe Nostre i predstavnika zemlje domaćina - Europe Nostre Finske, održavanje kongresa su pomogli Grad Turku, brojne javne i privatne institucije iz Finske i drugih zemalja kao i program Kreativna Europa kao potpora Europske unije.U 2018, Nagrada Europske unije za kuturnu baštinu / Nagrada Europa Nostra iskoristiti će se kao osnovni instrument za promociju ciljeva i poruka Europske godine kulturne baštine. Poziv za kandidate u 2018. godini zajedno sa specijalnim izdanjem za dodjelu nagrada biti će objavljen 1. lipnja 2017. na posebnoj web stranici za nagrade.