Premijera predstave 'Plemeniti šljivari' u Trešnji

Zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja kao posljednju ovosezonsku premijeru najavljuje 19. svibnja predstavu 'Plemeniti šljivari', adaptaciju hrvatske legende iz 13. stoljeća.
Predstava 'Plemeniti šljivari' priča je o stanovnicima Kalnika koji su spasili grad pod tatarskom opsadom u kojoj se prepliću povijest i legenda, duhovitost i odvažnost, zebnja i nada s neočekivanim obratima i sretnim ishodom. Dojam svevremenosti nastoji se pojačati glazbom iz raznih razdoblja, od opernih arija do pjesama nastalih u nedavnoj prošlosti. U bijegu pred mongolskom (tatarskom) vojskom na čelu s Batu-kanom, hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. utočište je pronašao u snažnoj utvrdi Kalniku, čiji je zapovjednik bio knez Filip Bebek.

Kada su se Tatari približili Kalniku, Bela IV. bježi u Zagreb koji mu pruža zaštitu, a on u znak zahvalnosti Zagrebu daruje čuvenu Zlatnu bulu. Kalnik je bio prepušten sebi i svojim braniteljima koji su uspješno odolijevali tatarskoj opsadi sve dok u gradu nije zavladala glad. Pomoć je stigla od naroda koji se bio razbježao u šume pred vojskom. Šljive su te godine dobro rodile, pa su domišljati seljaci grane prepune plodova bacili noću preko bedema i spasili branitelje od gladi. Osnaženi Kalničani obeshrabrili su Batu-kana koji je u odustao od opsade i krenuo prema Zagrebu. Poslije je kralj Bela IV. kalničke seljake proglasio plemenitima, a Križevčani su ih nazvali plemenitim šljivarima.

Kalničkoga kneza Filipa igra Kruno Klabučar, Belu IV. Jure Radnić, Batu-kana Radovan Ruždjak, a u ostalim su ulogama Daria Knez Rukavina, Ana Vučak, Karla Brbić, Matija Čigir, Luka Bulović, Hrvoje Barišić, Paško Vukasović, Božidar Koščak, Kruno Bakota i Toni Šestan. Redatelj je Zoran Mužić.