Upoznajte Filipa koji je afričku siročad naučio Dinine hitove

Afrička djeca koja pjevaju poznatu pjesmu Dine Dvornika nedavno su postala pravi hit na društvenim mrežama. Mi smo potražili onog tko ih je to naučio. Mladi Filip Kalinić, Zadranin sa zagrebačkom adresom, boravio je u Africi. Što je još naučio djecu, a što djeca njega, za Labirint donosi Sanja Corazza.

N
akon diplomiranja na Građevinskom fakultetu Filipa je kontaktirao prijatelj iz Španjolske, jer u školi za siročad u Ugandi trebalo je sagraditi vodoopskrbni sustav. Tako je počela avantura volontiranja. Od Kampale, glavnog grada Ugande, do ovog mog mjesta ima 15 sati busom. A taj bus je čudo, oni to zovu 'African masage'. Od glave do pete bio je pogodan i za učitelja matematike, informatike i engleskog. U školi je 220-ero djece, ili siročadi, ili onih o kojima roditelji ne mogu brinuti.

Oni nemaju vode, u wc-u nema odvoda, vodoopskrbe nema nikakve, skuplja se kišnica, imaju neke velike rezervoare, onda se prokuhava i kroz neke filtere pušta, onda se to pije, a kada nema kiše, a nema je često, jer je to točno na Ekvatoru mjesto, onda se djeca moraju spuštat i sve su brda na 2160 metara. Onda se djeca moraju spušta na izvor, u dolinu, to je 3 km udaljeno. Čak dole nije toliki problem ić, ali kad se ti vraćaš s bidonom od 20 litara na glavi, još dijete od ne znam, od 7 godina, taj uspon je težak.'pripovijeda Filip. Puno je HIV-a, malarije, bolnice su nedostupne. Državne škole zapravo izgledaju puno lošije od ove, koja funkcionira na donacijama i tehnički spada u privatnu. Cjelogodišnje školovanje, smještaj, odjeća, pribor, učitelji... po djetetu stoji 280 dolara.

'Filipo. Filipo je njihovo, to su me ovi svi u školi zvali, a mozungu je naziv za bijelca, lokalni, na tom ulčiga jeziku,di ti kad hodaš na ulici, samo čuješ mzungu, mzungu, mzungu, objašnjava. Filipo Mzungu kao dar iz Hrvatske djeci je ponio košarkaški obruč. Za oproštaj, odlučio im je ispeći palačinke. Jedino slatko što su neki imali prilike okusiti bio je ananas, no on je za tržište, a ne za siročad.