Lila tjedan: Poziv ženama da brinu o svom zdravlju

U Hrvatskoj svakog mjeseca od raka dojke umre 90 žena, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice, pa je cilj akcije Lila tjedna - tjedna ženskog zdravlja, od 15. do 21. svibnja, poslati ženama poruku da redovito odlaze na preglede i vode brigu o svom zdravlju, rekla je u utorak na konferenciji za novinare inicijatorica akcije i predsjednica udruge "Nismo same" Ivana Kalogjera.

"Na ideju sam došla u frizerskom salonu, slušajući žene koje su govorile kako godinama nisu bile na ginekološkom pregledu ni na pregledu grudi. Budući da sam sama preboljela rak dojke, koji mi je dijagnosticiran prije dvije godine i još sam na hormonskoj terapiji, došla sam na ideju da pokrenem akciju kojom bih osvijestila žene koliko je iznimno važno voditi brigu o svom zdravlju", rekla je Kalogjera.

Žena treba sebe staviti na prvo mjesto

Žene su tvrdile kako nemaju vremena jer moraju skrbiti o obitelji, voditi djecu na aktivnosti, pisati zadaće, kuhati, raditi... "To su samo izgovori. Žena treba staviti sebe na prvo mjesto jer jedino zdrava žena može skrbiti o članovima svoje obitelji", poručuje Kalogjera. Na alarmantne brojke upozorili su stručnjaci koji se bave liječenjem karcinoma i bolesnice koje su suočene s tom teškom bolesti. Među onima koje se trenutno liječe je i 33-godišnja Vinka Novak iz Kotoribe, majka dviju djevojčica oboljela od karcinoma dojke, koja je poručila kako bi voljela da njezin primjer bude poticaj ženama da odlaze na redovite preglede i brinu o sebi. Statistike pokazuju kako svaki mjesec 250 žena u Hrvatskoj oboli od raka dojke, a 90 ih umre, te da je rak vrata maternice drugi najčešći dijagnosticirani karcinom u žena starih između 25 i 49 godina, dok od raka jajnika godišnje oboli 450 žena, a umre njih 320.

U Hrvatskoj se trenutno provode programi probira za karcinom dojke, vrata maternice i debelog crijeva, kojima je cilj otkriti rak u ranoj fazi, kada je izlječiv, no u Hrvatskoj je nedovoljan odaziv žena na preglede. Voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb Višnja Matković navela je da se kod nas najčešće karcinom otkrije u uznapredovaloj fazi bolesti, posebno kod raka jajnika. Situacija je nešto bolja kod raka vrata maternice, ali i dalje barem trećina bolesnica  dolazi kasno, kada je je jedini oblik liječenja kemoterapija i radioterapija. To je tragično, kaže Matković,  jer se najčešće radi o mladim ženama, kod kojih bi se bolest mogla prevenirati jednostavnim ginekološkim pregledom koji uključuje PAPA-a test i transvaginalni ultrazvučni pregled.


Problem onkološke mreže

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština upozorio je na nejednaku dijagnostiku u državi jer nema jasno postavljene onkološke mreže. "Programi ranog otkrivanja imaju smisla ako im slijedi pravovremeno i optimalno liječenje. Za to moramo imati onkološku mrežu. Neprihvatljivo je da vaše liječenje i sudbina ovise o tome u kojem dijelu Hrvatske živite", kaže Pleština. Stoga je ključno donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka, s definiranom mrežom onkoloških institucija, jer je poznato da je preživljenje 20-30 posto veće ako se liječi u specijaliziranim onkološkim centrima, a uz to se racionalizira potrošnja, kaže Pleština.

Nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka vrata maternice Vinka Nekić istaknula je kako se na preglede najčešće ne javljaju žene iznad 45-50 godine, one koje su rodile i obavile majčinstvo te ušle u menopauzu, iako su upravo one rizična skupina za rak vrata maternice. Istraživanje je pokazalo da je najčešći razlog tome što smatraju da su zdrave i da im pregled ne treba, dok je kod mlađih nedostatak vremena i užurbani način života. "Na preglede trebamo ići kad smo zdravi, jer kad nastanu simptomi to je već kasno", upozorila je Nekić.