Ronjenje u srcu Korenice

Na spomen Korenice malo tko pomisli na ronjenje. Koreničanima je najbliža ronilačka lokacija Plitvička jezera na kojima je zbog zaštite prirode ronjenje već odavno zabranjeno. No stanovnici Korenice dobili su priliku zaroniti i to u središtu svoga mjesta.

Nedaleko od središta ličkog naselja okruženog prekrasnom prirodom i planinskim vrhuncima još možemo sresti pastire sa stadima ovaca, vidjeti živog medvjeda, gledati zvjezdano nebo u najvećoj zvjezdarnici u Hrvatskoj, a moglo se i roniti. Za tu je prigodu na glavnom trgu postavljen veliki bazen. 'Obzirom na to da djeca u općini Plitvička jezera nemaju mogućnost roniti, kroz bazen projekta Pogled u plavo dobili su jedinstvenu priliku zaroniti besplatno uz instruktore ronjenja.', rekla je voditeljica projekta Andreja Vedrina.

No prije ronjenja s dječjim nestrpljenjem u očima imali su priliku slušati kratki ronilački tečaj i predavanje. 'Govorili smo o tome na kakav način bi trebali pristupiti ljetovanju da im ono prođe što bolje i sigurnije, bez ikakvih ozljeda. Veliki naglasak smo stavili na ekologiju. Željeli smo ih osvijestiti o čistoći našega mora koje je jedno od najčišćih u svijetu pa bi voljeli da tako i ostane.', istaknuo je Goran Vukelić. Predavanju se pridružila i hrvatska reprezentativka u ronjenju na dah. Uživati u ronjenju došli su školarci iz cijele regije.

'Ovom manifestacijom promoviramo sport, zdrav život, ali i još jednu mogućnost u životu za koju se mogu odlučiti ova djeca i stanovništvo. Mislim da nikada nije kasno početi s nekim novim aktivnostima pa tako i s ronjenjem.', rekao je načelnik općine Plitvička jezera Boris Luketić. Ponuditi nešto novo djeci koja rastu u ovako lijepom kraju i uz mnoštvo sportova kojima se već bave nije bio nimalo lak zadatak. Ovaj bazen je tek prozor, prozor u podvodni svijet koji će mnogi od njih vjerujemo u budućnosti poželjeti otkriti.