Indiana Jones iz cetinskog kraja

U cetinskom kraju, pokraj Trilja, pronađeni su grobovi iz ranobrončanog doba. Ništa neobično jer poznato je da se u to vrijeme živjelo na cetinskom području. No grobnice koje su pronašli pod gomilama arheolozima su itekako zanimljive.

Svojim načinom gradnje istovjetne su grobnicama kikladske civilizacije, smještenima na istoimenom otočju u Egejskom moru 3000. godina prije Krista. To bi moglo značiti da su prije više od pet tisuća godina stanovnici cetinskog kraja i prapovijesne Grčke znali jedni za druge, a nije nemoguće da su stari Cetinjani putovali do još starijih Grka. Na brijegu iznad Krivodola žbunjem obrasle gomile. Običnom puku tek usput naslagane stijene, arheolozima važno nalazište. Jer ova gomila koju vrijedno raščišćavaju zagrebački studenti arheologije grobni je humak, tumul, star više od pet tisuća godina. S gomile se skida sloj po sloj stijena dok se ne pronađe grob. A onda slijedi čišćenje, filigranski posao vađenja uglavnom kostiju, bilježenje i proučavanje.

Svi će nalazi na daljnju analizu kojom će se utvrditi i točna životna dob i uzrok smrti. Ono što sada znamo i što fascinira arheologe jest da su ovi grobovi  istovjetni onima u kojima se pokapalo u kikladskoj civilizaciji. Kikladska, minojska i menejska civilizacija pripadaju misterioznom razdoblju grčke povijesti koja je bila nadahnuće za nastanak mnogih mitova i legendi. Profesorica Helena Tomas svoj je znanstveni rad i dosadašnje spoznaje sintetizirala u knjizi 'Prapovijesni Kikladi', prva hrvatska knjiga o Egeidi, kolijevci europske pismenosti i kulture.

Pronašli su arheolozi u Gusićima više od blaga. Potvrdili su da su se u to davno doba stanovnici centinskog kraja i prapovijesne Grčke poznavali. U prilog tome ide što je na dvadesetak arheoloških lokaliteta u Grčkoj pronađena cetinska keramika. Profesorica Tomas kaže kako je lako moguće da su je onamo donijeli baš Cetinjani. Dug je i plodan istraživački put pred arheolozima. Bit će i novih nalazišta i nalaza. Doduše, ne kao ona što ih iskopa Indiana Jones, ali nije uzalud poslovica kako nije blago sve što sjaji. Često više vrijede nove  spoznaje i priče o našoj prošlosti.