Kulturno prosvjetno društvo 'Sveta Klara'

Kulturno prosvjetno društvo 'Sveta Klara' dolazi iz istoimenog novozagrebačkog naselja koje je 2016. godine proslavilo jubilej 650 godina svoje župe te za kojeg možemo reći da je još uvijek zadržalo svoju ruralnu, turopoljsku baštinu i tradiciju i to odmah nadomak gradu.

Društvo je započelo sa svojim aktivnim radom i djelovanjem daleke 1932. dok od  1988. djeluje u kontinuitetu. Danas okupljaju oko 60 aktivnih članova razne starosne dobi te  svoj rad provodi kroz pet sekcija. U svome repertoaru njeguje izvorni folklor, ali i  koreografiran, odnosno prilagođen scenskim uvjetima, nastojeći pri tome zadržati što orginalniji plesni i vokalni izričaj pjesama i plesova područja iz kojih potječu. U svome repertoaru imaju postavljene pjesme i plesove: Turopolja, Posavine, Prigorja, Korduna, Like, Slavonije, Gradišća i Janjeva.  Društvo je redoviti sudionik svih gradskih smotri s iznimnim i zapaženim rezultatima, a nastupilo je na gotovo svim važnijim folklornim manifestacijama u Lijepoj našoj te je nekoliko puta posjetilo i inozemstvo.

U emisiji 'Dobro jutro Hrvatska' svetoklarski folkloraši su se predstavili pjesmama sjeverozapadne Hrvatske: 'U ravnom Turopolju', 'Pod bregom je oj', 'Mesec sveti ober kleti' dok su svoju svetoklarsku faru predstavili i etno-gastro štandom s finim delicijama (kruh, kiflice, makovnjače, orehnjače, bućnica, kobasice, špek, vino, sir, mlijeko i luk jer su u davnini svetoklarci bili nadaleko poznati kao mljekari i lukari te su svoj luk, sir i mlijeko prodavali na zagrebačkim placevima), a za sam kraj emisije su nam otplesali i turopoljski drmeš.