Dan očaranosti biljkama

Na zagrebačkom Agronomskom fakultetu 18. svibnja obilježava se međunarodni 'Dan očaranosti biljkama'. Organiziran je pod pokroviteljstvom Europske organizacije za biljne znanosti.

Cilj ove akcije je okupljanje što je moguće više ljudi iz cijelog svijeta koji su očarani biljnim svijetom i oduševljeni važnošću biljnih znanosti u poljoprivredi, održivoj proizvodnji hrane, hortikulturi, šumarstvu kao i u industriji neprehrambenih proizvoda poput papira, građevnog drva, kemikalija, energije i lijekova. Također, jedna od ključnih poruka bit će i uloga biljaka u očuvanju okoliša. Na zagrebačkom Agronomskom fakultetu očekuju vas zanimljive radionice, štandovi, posjet pokušalištima… Cilj im je srušiti rekord od 1000 organiziranih događaja iz 2013. godine. Znanstvenici koji se bave biljkama procjenjuju da je ukupan broj biljnih vrsta oko 250 000. Želja ove koordinirane aktivnosti je da se ponovo usadi u kolektivnu svijest mnogo virtualnog sjemena koje će svjetskoj javnosti objasniti da je znanost o biljkama od izuzetne važnosti u stvaranju društvenog i prirodnog krajolika, danas i u budućnosti.

Između ostalog možete poslušati predavanje o gradskim vrtovima - povijesnom razvoju društvenih/gradskih vrtova i njihovoj ulozi. Saznat ćete sve o najboljoj maslinarskoj regiji na svijetu – Istri. U posljednjih nekoliko godina objavljen je veliki broj udžbenika i knjiga s botaničkom tematikom. Što sve nalazimo u tim knjigama i kako se možemo s njima koristiti - otkrit će autori knjiga, ali i oni koji ih upotrebljavaju. U sklopu aktivnosti sudionici će se upoznati s štetnom vrstom kukca (krumpirovom zlaticom) koja se hrani na krumpiru te kako ga zaštititi.

Umjetnost s biljkama - radionice za posjetitelje - uključuju upoznavanje s bioraznolikošću već od sjemenja biljnih vrsta kroz slikanje pomoću sjemenki, sušenim listovima, cvjetovima, cvatovima, laticama, izradu buketića od poljskog cvijeća. Nastavnici i studenti upoznat će posjetitelje s osnovama uzgoja presadnica povrća i aromatičnog bilja te uzgojem sve popularnijih mladih izdanaka. Na štandu će biti postavljeno nekoliko demonstracijskih biljaka pomoću kojih će se zainteresiranim posjetiteljima objasniti na koji način biljke primaju i transportiraju vodu. Što vas još očekuje pogledajte u prilogu: