Muzej medicine i farmacije

Jedan od najmlađih hrvatskih muzeja, bez stalnog postava, s jednom zaposlenicom i dvije izložbe u tijeku. To je Hrvatski muzej medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Hrvatski muzej medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti relativno je mlada ustanova, osnovana 2014. godine, no željena i planirana gotovo cijelo stoljeće. Prvi predmeti počeli su se prikupljati paralelno s uvođenjem predmeta Povijesti medicine na zagrebački Medicinski fakultet 1927. 'U to vrijeme se oko utemeljitelja povijesti medicine Luje Thallera okupila grupica koji su  zainteresirani ne samo za povijest medicine već i za prikupljanje materijalne baštine. Oni osnivaju sekciju 1936. godine.', objašnjava prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU.

Tako se pri Zboru liječnika, na čijem je čelu bio Vladimir Ćepulić, stvara zbirka, a 1944. otvara se prvi Muzej za povijest zdravstva. Uz Ćepulića, najaktivniji je bio liječnik Stanko Sielski, koji je službovao u Bosni te od tamo slao brojne zanimljive predmete. Kako je izgledao postav  prvog hrvatskog Muzeja za povijest zdravstva prikazuje izložba 'Muzejski vremeplov' koju je priredio njegov sljednik, Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU. 'To je u osnovi etnografska građa, ali ovdje nije primijenjen etnološki pristup nego povijesno medicinski. Htjeli smo ukazati na porijeklo te građe i u osnovnim crtama na ulogu te građe u prakticiranju narodnog liječenja. Prije znanstvene medicine kako  se narod liječio i kome se utjecao za pomoć.', ističe upraviteljica muzeja Silvija Brkić Midžić. Tu su i narodni kirurški predmeti, pribor za puštanje krvi i za izvođenje ilegalnih abortusa. Uz brojne kršćanske zavjetne predmete, svete sličice i drugo tu su i predmeti muslimanske provinijencije. Posebno je zanimljiva velika zbirka ljekaruša – knjige recepata, savjeta i knjige u kojima se opisuju bolesti. 

Prvi Muzej povijesti zdravstva uspio održati samo dvije godine, a građa, koja je tijekom vremena putovala kroz razne institucije, napokon je našla svoje mjesto u današnjem muzeju. Tako je ova izložba spomen na starije generacije hrvatskih liječnika koji su radili na uspostavljanju muzeja medicine, ali i doprinos obilježavanju 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. S istim povodom, muzej je postavio još jednu manju izložbu u prostorima novog dekanata Medicinskog fakulteta, koja govori o štovanju svetaca zaštitnika i duhovnoj dimenziji medicine. Izložba ilustrira poveznice medicine s kršćanskom duhovnošću i tradicijom povijesti zapadne kulture. Posvećena je svima koji su odabrali medicinu kao poziv, koji su spremni i uz osobnu žrtvu pomoći čovjeku i u najtežim okolnostima ostati uz njega.