Burić o nagradi za doprinos historiografiji i novome projektu

HRT-ovu uredniku Božidaru Domagoju Buriću, autoru popularnih dokumentarnih serijala poput 'Hrvatskih kraljeva' i 'Republike', ovih je dana u sklopu festivala povijesti - Kliofesta, uručena Nagrada Vjekoslav Klaić za doprinos historiografiji, a dodjeljuju je Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti te Društvo za hrvatsku povjesnicu.

Riječ je o priznanju za popularizaciju povijesne znanosti kroz autorov zapažen stručni, scenaristički, redateljski te skladateljski doprinos u filmskim serijama koje obrađuju povijest staroga, srednjega i ranoga novog vijeka, a po dometima su u samome vrhu domaće i svjetske produkcije, stoji u obrazloženju nagrade.

Domagoj Burić bio je gost 'Vijesti iz kulture', gdje je naaglasio da HRT ima snagu i potencijal, jer je riječ o jednoj od najboljih javnih televizija u Europi, pokazati našu povijest onakvom kakva zapravo jest, a ona je europska.

Upravo priprema novu dokumentarno-igranu seriju u četiri nastavka o Senjskim uskocima, o kojima u televozijskom smislu nije ništa napravljeno. To su nevjerojatne avanturističke priče dostojne holivudske ekranizacije i jedava čekam emitiranje potkraj iduće godine, naglasio je Burić.