Zaposlenici na četiri noge

Klaićeva uskoro dobiva nove zaposlenike i slađi su od svih dosadašnjih. Predstojnica Klinike za pedijatriju doktorica Sanja Kolaček potvrdila je da u Klaićevu bolnicu dolaze certificirani terapijski psi.

Projekt 'Djeca prijatelji životinja' u suradnji Klinike za dječje bolesti Zagreb i Udruge za školovanje pasa hvale je vrijedan. Pokazuje učinkovitost terapijskih pasa u liječenju djece. 'Druženje s terapijskim životinjama, sa psima i konjima pomaže djeci da lakše prebrode stresne situacije, kao što je boravak u bolnici, odvojenost od roditelja, bolna terapija. I možemo reći da to druženje djeluje blagotvorno', rekla je prof. dr. sc. Sanja Kolaček, Predstojnica Klinike za pedijatriju. U svijetu već postoji ovakav trend, no kod nas je novitet. 'Terapijski psi su samo vršak sante leda ovog jednog projekta u kojem mi želimo organizirati radionice i prezentirati i djeci i roditeljima važnost životinja', istaknuo je Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike.

Iako su životinje dio ljudske civilizacije, postoje predrasude da su rasadnik bakterija i virusa i da im nije mjesto u bolnici. Profesorica Kolaček rekla je kako ni jedno dijete neće sudjelovati na radionici bez dozvole roditelja te dodala da su za projekt dobili sve potrebne dozvole od nadležnih institucija. Terapijski psi također imaju sve moguće dozvole za komunikaciju s ljudima, a pogotovo s bolesnom djecom. A isto tako imaju i veterinarske dozvole da su očišćeni od nametnika, parazita, redovno kontrolirani i zdravi. Ovakvi psi se školuju i uče za rad više od godinu dana. Osim radne i terapijske uloge u životu čovjeka predstavljaju i prijateljstvo i vjernost. A druženje bolesne djece s certificiranim terapijskim psima samo je jedan od niza projekata i noviteta ove bolnice.