Petnaest predstava na 41. Danima satire Fadila Hadžića

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh bit će od 2. do 21. lipnja domaćin 41. izdanja najvećeg domaćeg i regionalnog festivala specijaliziranog teatra "Dani satire Fadila Hadžića", na kojima će ove godine biti izvedeno 15 predstava iz šest zemalja po odabiru izbornice Željke Udovičić Pleštine, a otvorit će ih gostovanje Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica s glazbenom igrom kultne londonske skupine Tiger Lillies "Peter Kušter Bizarna opereta" u režiji Ivane Djilas.

K
ako se ističe u najavi, jedinstveni festival u regiji koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja u Hrvatskoj i regiji u protekloj kazališnoj sezoni, "Dani satire Fadila Hadžića" već četrdeset godina svojim programom podsjećaju na važnost humora i satire kao katalizatora "drugačijeg pogleda na svijet, izoštravajući percepciju, te istodobno oslobađajući od svakog pritiska ili mržnje".
No, to je samo jedno od ključnih obilježja festivala, dok je njegova druga odrednica trajna posvećenost umjetnosti, slobodi govora i etabliranju pisaca uz snažno i odlučno odolijevanje bilo kakvom obliku cenzure, dodaje se. Od ukupno 47 prijavljenih predstava, ovogodišnja izbornica, dramaturginja Željka Udovičić Pleština odabrala je 15 najboljih naslova u službenoj konkurenciji, najavljenih kao "neke od najhrabrijih političkih satira koje ulaze u direktan dijalog s našom stvarnošću", i to iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Ovogodišnji program festivala, po riječima izbornice, odredili su suvremeni pisci i autorski projekti te adaptacije klasika. 'Zajednički nazivnik nametnuo se istisnuvši kvalitetna komedigrafska ostvarenja u korist onih satiričnih. Autori pisci, glumci, redatelji, dramaturzi, autori glazbe, scenografi, kostimografi, koreografi - naoružani talentom, humorom, pronicljivošću, različitim estetikama, produkcijskim mogućnostima, dokazuju ovim predstavama da što su vremena teža, udar je satire jači, žalac dublje ubada", istaknula je izbornica Udovičić Pleština.

"Satira kao modus izričaja tih predstava, teatarsko literarnog obračuna s onim pitanjima koja nas muče, pokazuje i dokazuje da se pogotovo u kriznim vremenima i neuređenim društvima teme nameću na svakom koraku", poručila je. Organizatori na festivalu očekuju više od 300 izvođača i sudionika, a zaključit će ga, u nedjelju 21. lipnja, dodjela nagrada 41. "Dana satire Fadila Hadžića", čiji ocjenjivački sud ove godine čine novinarka i kazališna kritičarka Večernjeg lista Bojana Radović, dramski umjetnik Livio Badurina i dramski pisac Tomislav Zajec.