Gdje su 'Smogovci' danas

Kultna serija naše televizije 'Smogovci', koja je imala šest sezona i 38 nastavaka, što u premijernom, što u repriznom emitiranju pred male je ekrane privlačila velik broj gledatelja. Od prikazivanja prve epizode Smogovaca prošlo je 35 godina. Ekipa Dobrog Jutra, razgovarala je sa Slavicom Knežević i Tomislavom Štrigom, koji su glumili najstarije članove obitelji Vragec, Sonju i Drageca.

Prva epizoda Smogovaca prikazana je 4. travnja 1982., a veliko je finale bilo 1997. Ova humoristična dramska serija prvi je put emitirana na tadašnjoj Televiziji Zagreb. Napravljena je prema istoimenom romanu Hrvoja Hitreca i prati život obitelji Vragec iz Naselka na zagrebačkoj Peščenici. Slavica Knežević i Tomislav Štriga u Smogovcima su tumačili najstarije Vragece, bračni par Sonju i Drageca. Tih se likova rado sjete, a ljudi ih i danas prepoznaju upravo po tim ulogama. 'Znala sam da smo napravili seriju za pamćenje. Znala sam da će ostati u srcima djece svih nas.', rekla je Slavica, a Tomislav dodaje: 'Nevjerojatno da sam još uvijek prepoznatljiv nakon toliko godina. I to ne samo stariji koji su odrastali uz tu seriju, nego i mladi koji su gledali ja ne znam gdje i kada.'

Osim simpatičnih avantura obitelji Vragec, u seriji pratimo i njihove osebujne prijatelje, susjede, rađanje prvih ljubavi, ljetovanja i školske maturalce. Nezaobilazne su anegdote, kojih je bilo bezbroj na snimanju popularne serije. Iako se serija ne snima već dvadeset godina, Tomislav i Slavica katkad svrate u zagrebački Naselak kako bi probudili stare uspomene. Često se druže i s ostalim glumcima iz Smogovaca. Smogovci su postali dio hrvatske popularne kulture. Kad ih gledamo, bude nostalgiju i vraćaju nas u vrijeme kad smo i sami bili, ili još uvijek jesmo, dio njihove priče. Jer neke se situacije često ponavljaju u životu, unatoč godinama koje prolaze.