Zašto bi netko u Hrvatskoj kupio električni auto?

U Hrvatskoj nećete često ugledati električno vozilo. Norveška do 2025. planira potpuno prebacivanje na električne automobile. Oni su tek jedan segment industrije iz obnovljivih izvora energije koja zapošljava devet milijuna ljudi. Zašto je zelena ekonomija važna i Norveškoj i Kini i Indiji i Njemačkoj, ali nije Hrvatskoj?

Do 2025. Norveška će se potpuno prebaciti na električne automobile. Svi hrvatski mogli bi se napuniti u jednoj norveškoj garaži. HEP je za sada postavio 36 javnih punionica, ali infrastrukture je i dalje premalo. Do 2020. nećemo imati 2000 punionica, koliko predviđa plan Europske unije. Bez punionica teško je biti ekolog.

Iako su poticaji Fonda za zaštitu okoliša razgrabljeni, umjesto na električne, otišli su na hibridne aute. Igor Kolovrat, stručnjak za e-mobilnost i direktor Nikola Tesla EV rally kaže: 88 posto poticaja je otišlo na vozila koja uopće nisu na struju, mislim sve vam je jasno, otišlo je na jednu određenu marku vozila koje se reklamira kao hibrid, ekološka, a stvari nisu takve, a recimo ljudi koji su kupili vozilo isključivo na struju nisu mogli dobiti poticaje.

Tražili smo objašnjenje i od Fonda za zaštitu okoliša. Nismo ga dobili. Kao što Norvežani nisu dobili izravne poticaje u gotovini. U Norveškoj su kupci električnih vozila oslobođeni plaćanja poreza na automobile, smanjena je stopa BDP-a, imaju pristup javnom prijevozu, besplatni parking, besplatni prijevoz trajektom, oslobođeni su poreza na cestovnu infrastrukturu i to su samo neke od beneficija, navodi Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine

Svaki ozbiljniji proizvođač klasičnih automobila proizvodi i električne. I u ovom dijelu industrije konkurencija je sve žešća. Kod nas to nećete vidjeti u izlozima autosalona. Proizvodnja električnih automobila tek je djelić industrije nastale oko obnovljivih izvora. Primjerice, solarna više nije u eksperimentalnoj fazi, kao što su uvjereni čak i naši ministri, pa će u nas doći za 20-40 godina. Iz Osla do Zagreba možete se dovesti električnim automobilom. Dalje po Hrvatskoj, teško...