Imotska torta - pravi izazov za buduće slastičare

Kada je u proljeće 1875. godine u Imotskom odsjeo austrijski car Franjo Josip I., taj mu se grad svidio zbog dva razloga: oduševilo ga je Modro jezero i jedna posebna slastica - Imotska torta.
Narodna predaja kaže - nakon što ju je car kušao i recept ponio u Beč, torta je na velikim primanjima redovito bila na carskom meniju. 'Recept je sljedeći: Radi se prhko tijesto, u njega se stavlja prošek. Uz prošek ide i žumanjak, brašno, limunova i narančina kora, sokovi. I ono što treba naglasiti jest da nastojimo stavljati sve domaće sastojke', objašnjava Marko Carević, učenik imotske Industrijsko-obrtničke škole. Posebna se pozornost pridaje tostiranju badema. Svaki učenik koji izađe iz ove srednje škole u Imotskom mora je znati savršeno napraviti. Koliko su dobri imotski kuhari, govori činjenica da su Marko i njegov mentor na nedavnoj razmjeni učenika u Portugalu dobili nekoliko ponuda da ondje ostanu raditi. No odlučili su ostati u Hrvatskoj i svijetu pokazati rezultate svojeg predanog rada - u kojem Imotska torta ima posebno, carsko mjesto.