Čuvajte štitnjaču jer upravlja cijelim metabolizmom

Bolesti štitnjače jedan su od najvećih javnozdravstvenih problema, a Hrvatska je jedna od zemalja u kojima je najviše oboljelih od karcinoma štitnjače.

Funkcija štitnjače važna je za normalno funkcioniranje našeg organizma. Djeluje na metabolizam i općenito na raspoloženje. Bolesti štitnjače danas nisu rijetke. Osobito se javljaju u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života, posebice kod žena žene (svaka treća žena ima čvor u štitnjači; svaka deseta ima neki od poremećaja funkcije štitnjače. Živjeti s bolestima štitnjače zahtijeva kako od samog bolesnika tako i od njegove obitelji, radne okoline te cjelokupne društvene zajednice aktivan angažman u poboljšanju kvalitete života oboljele osobe.

Uoči Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače koji obilježavamo 25. svibnja,  o akcijama obilježavanja, koje počinju već danas, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' govorili su Verica Mešić, predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, i docent Tomislav Jukić, endokrinolog iz KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.