Preradovićeva kuća bit će preuređena do njegova 200. rođendana

Kad spomenete Grabrovnicu - tek će se poneki školarac, malo češće književni znalac dosjetiti da je riječ o rodnome mjestu velikog hrvatskog pjesnika Petra Preradovića.

O selu u općini Pitomača, u Virovitičko-podravskoj županiji, kad završi projekt koji su upravo pokrenuli s mađarskim gradom Čurgom, ipak bi se uskoro moglo više čuti. Njime će promovirati vlastitu književnu povijest, ali i urediti izložbene postave koji bi trebali postati dio nove turističke ponude.

U projekt kreću s mađarskim gradom Čurgom, koji uz bok Preradoviću stavlja svog prosvjetitelja, učitelja i rektora Mihalja Viteza ČokonajaObojica su književnici Čokonajev književni opus vezan je za razdoblje prosvjetiteljstva, dok je Preradović stvarao u razdoblju romantizma Međutim ono što je jaka crta obojice pjesnika i snažna poveznica dvojice pjesnika je njihov domoljubni opus, objašnjava dr.sc. Vesna Bedeković.

uropa je odobrila projekt na dvije godine, a već sljedeće, 18. ožujka važan je dan. Preradovićev 200. rođendan ne smije proći bez uređene kuće i mnoštva novih posjetitelja.