Brojni festivali i koncerti ovog tjedna

Počelo je vrijeme festivala a uz njih još ima i čitav niz odličnih koncerata tako da je pred nama razdoblje stabilne koncertne fronte, najavljuje Dubravko Jagatić.

Petak 19. svibnja
Zagreb Beer Fest
Danas, sutra i prekosutra se u Zagrebu održava Zagreb Beer Fest. Osim stotinjak raznih vrsti piva u ta tri dana će na Trgu Francuske Republike svirati čitav niz sjajnih bendova. Večeras sviraju Kojoti, odličan nizozemski bend My Baby i Desert Mountain Tribe iz Londona. Sutra navečer Jura Stublić i Film i M.O.R.T. te u nedjelju navečer Kawasaki 3P, odličan beogradski bend Artan Lili, Andrija i Ogenj. Ukratko, puno dobre zabave i to besplatno!

Vatra
Tko neće na Zagreb Beer Fest može u Tvornicu kulture gdje danas i sutra nastupa Vatra. Danas sviraju akustični koncert a sutra električni. Ukopčana i iskopčana Vatra dva dana za redom koja ovim nastupima slavi svoj 18. rođendan.

Autonomni kulturni centar - Attack
Ovaj vikend 20. rođendan slavi i Autonomni kulturni centar - Attack. Jedan od najvažnijih klubova po pitanju nezavisne urbane kulture u Zagrebu koji je tijekom proteklih 20 godina u svom prostoru predstavio čitav niz umjetnika pa tako i odličnih bendova. Tako će danas rođendansko veselje prirediti punk grupe Dislike, Final Approach, AK47, Pasmaters i No Trivia Peddlers dok sutra na rođendanu sviraju bendovi drugačijeg glazbenog žanra koje predvodi ABOP a uz njih nastupaju i Lila Cube, Ikonal i Dubok b2b Gars. Rođendanski tulu nastavljaju se tijekom cijelog tjedna.

Sutra počinje i nova sezona u tvrđavi Punta Christo u Štinjanu kraj Pule tradicionalnim 3ple Dubble Trubble partyem. Naime, ekipa Pozitivnog Ritma koja uređuje program u tvrđavi Punta Christo zaslužna je za održavanje reggae festivala Seassplash koji se ove godine održava po 15. put, potom festivala elektronske glazbe Slurp! a i suorganizatori su i dva velika britanska festivala Outlook, koji se ove godine održava po deseti puta i Dimensionsa koji će ove godine na svom otvaranju 30. Kolovoza u pulskoj Areni ugostiti Grace Jones.  Ukratko, sutra u tvrđavi Punta Christo na tulumu otvaranje nove sezone nastupaju britanski pioniri duba Zion Train te čitav niz DJ-a u sve prisutni soundsystem groove. 

Utorak 23. svibnja
Jesca Hoop
Osim što u utorak u Tvornici kulture nastupa odlična američka kantautorica Jesca Hoop čiji spot upravo gledamo i koja albume objavljuje za poznatu diskografsku kuću Sub Pop a koja je tijekom karijere surađivala sa Tomom Waitsom i Peterom Gabrielom, u utorak počinje 8. izdanje Zagreb Internation Blues Festivala. Tako će od 23. do 27. svibnja nastupiti Tomislav Goluban Trio, Harp Explosion, Be Ha Ve, Boris Hrepić Hrepa, Ben Dover, Mićo i Mačke i zvijezda ovogodišnjeg festivala Guitar Shorty - legendarni gitarist kojega je Jimy Hendrix navodio kao svoju inspiracija a svirao je i sa Williem Dixonom, Rayom Charlesom i drugima. 

Srijeda 24. svibnja
Soley
U srijedu bi valjalo otići na koncert islandske umjetnice Soley koja nastupa u Tvornici kulture. Na glasu kao islandski indie pop slavuj, ova multiinstrumentalistica dolazi u sklopu europske turneje na kojoj promovira svoj posljednji studijski album 'Endless Summer'. Jedan prekrasan sanjivi indie pop o čemu govori i preko 20 milijuna pregleda spota 'Pretty Face' kojega upravo gledamo i slušamo. Jedna od pjesama sa albuma kojeg će nam predstaviti na svom nastupu u Zagrebu. 

Četvrtak 25. svibnja
Mayales
I na kraju prije nego najavim dva velika festivala koja počinju u četvrtak 25. svibnja, mora najaviti i koncert grupe Mayales koja je nedavno objavila prekrasan novi studijski album 'Simbol za sunce' a kojega će promovirati na koncertu u Vintage Industrial baru u četvrtak 25. svibnja. Gledamo ih i slušamo u podlozi dok ja najavljujem senzacionalan početak jednog novog festivala pod nazivom Sea Star festival koji se održava od 25. do 28. svibnja u kompleksu Stella Maris u Umagu koji organizira ekipa festivala Exit i koja je planirala festivala za oko 12.000 ljudi a već prvi dan prodaje ulaznica prodano je 11.000 ulaznica tako da je kapacitet na kraju povećan na 25.000 ljudi. Ukratko, na šest će se pozornica ta četiri dana izredati grupe: The Prodigy, Fatboy Slim, Paul Kaalkbrenner, Duboza Kolektiv, Pendelum, Umek, Urban & 4, Modstep, Mahmut Orhan, Elemental, PipsChips & VideoClips, Kawasaki 3P, Jonathan, Kandžija i Gole žene, Brkovi, Kiša metaka itd. itd. itd.  

U istom tom periodu se u Poreču održava Lighthouse festival - Festival elektronske glazbe uz nastup oko 60 DJ-a iz cijelog svijeta.